Викингската азбука на чистата енергия
Изкуството, музиката и производството на енергия на пръв поглед нямат нищо общо помежду си. Но така ли е в действителност?

В крайна сметка никой не си смята, че една електроцентрала може да бъде красива, но точно това е инциативата, подета от  Land Art Generator Initiative в последните години с портофолиото си от публични инсталации , които произвеждат чиста енергия.

Посредством Designboom, дизайнерите Laura Mesa Arango и Rafael Sanchez Herrera предлагат скулпутура за вятърна енергия, която  създава и музика от вятър, като кимване към историческата зависимиост на държавите от вятърната енергия.

Озглавен "Sound of Denmark," появата в дизайнерската надпрервара LAGI 2014-та съдържа 12 форми, наподобяващи традиционните викингски рогове, поставени в един ред и построени от дърво и метал, взети от излезли от употреба кораби.

Около 117 MWh енергия на година ще произвежда инсталацията, която е проектирана така, че въздушните потоци да минават през нея и да си взаимодействат с всеки рог, във вътрешността на който турбини спомагат за увеличаване силата на вятъра, както и неговата скорост като в същото време отвори по повърхността му произвеждат мистериозни звуци, отговарящи на буквите от азбуката. Това е един емоционален проект, съчетващ в едно история, енергия и изкуство.Повече можете да научите тук:

Коментари