Вдъхновяващият щрих на географиятаСеверозападът на опърпаната ни държавица не е само територия, потънала в забвение и непукизъм. Той не е просто географска посока.

Българският Северозапад означава много, той е мекият щрих в акварелната поезия на Георги Терзиев. Казвам поезия, защото картините на Георги са нещо повече от преразказ на видяното от него. Те са споделеност и съпреживяване, вдъхновение и самопризнание, топъл дъх върху заскреженото стъкло – все неща, характерни за поезията.

Затова срещите с творчеството на Георги Терзиев винаги се превръщат в нещо повече от посещение на изложба - това са празници за душата. Защото в акварелите на Жоро по един неповторим начин оживяват „вековните плевни на 100-годишните къщи на Горни лом, някои от които строени от сръбски майстори. В платната на Георги Терзиев успешно се чуват „ромонещите ручеи”, а „прекрасните гористи хълмове на фона на стожера на западна Стара планина – връх Миджур” са, както сам се изразява авторът – „един неописуем природен синтез, който няма как да бъде дефиниран...”

Как бихме дефинирали обаче севрозападните вълнения на Георги Терзиев ще узнаем едва, след като посетим неговата 22-ра самостоятелна изложба. Тя ще бъде факт в арт пространството на Пловдив от 04.11 до 16.11.2014г., в Етнографския музей.

Почитателите на изобразителното изкуство ще имат шанса да се докоснат до един наистина поетичен рисувателен свят, топът и изпълнен с живост и копнеж - светът на Герги Терзиев. 

Северозападът, от който авторът черпи вдъхновение с пълни шепи, и в частност селцето Горни лом, е известен сред етнографските среди като Турлашко, а хората там са наричани турлаци – „един странен етнос, повече или по-малко потънал в мистерия”, както сам споделя Георги.


Струва ми се, че да бъдеш част от изложба на Георги Терзиев освен споделен празник е и открит урок – един невероятен урок по родолюбие - черта, която бавно, но сякаш безвъзвратно, се топи в масовата бездуховност, пуснала жилав корен в българската душа.

Точно поради тази причина, събития, каквото е изложбата на пловдивския виртуоз на четката Георги Терзиев, освен всичко друго са и повод за размисъл. Повод за преосмисляне на ценностите, с които боравим...

Официално откриване е на изложбата „Акварели от Северозападна България” на Георги Терзиев е на 04.11 от 17.30 в Етнографския музей в Пловдив. Тя ще бъде факт в това пространство до 16.11.2014г.

Посетете тази изложбата - едно събитие, което ще ви промени!Коментари