Висящата невяра

Alex Chinneck е името, което през изминалата седмица насищаше новинарските емисии, заради една смайваща инсталация, благодарение на която небезизвестната лондонска сграда Covent Garden изглеждаше някак висяща във въздуха.

„Харесва ми да правя неща, които по своеобразен начин да се сливат с околността, като в същото време се открояват”, споделя пред BBC творецът.

 „Илюзиите са много приятни за окото, освен това са хиптнотизиращи и достъпни – всеки може да им се наслади”.

Но да направим крачка навътре към кухнята на нещата.

Една 6-тонна противотежест е била скрита във фалшива кола за зареждане на магазини на лондонската пиаца, позволявайки на Chinneck да постигне напълно този висящ ефект на широката 12-метра сграда, завършена със закалени каменни колони и стени.
 


Направена от материал, наречен полистрен, сградата е декорирана от екип сценични творци (http://rnscenicstudio.com/), чиито клиенти са още Кралската опера и Кралският балет. Камениите блокове са били покрити с мазилка гранитен пясък и дори мъх, за да се засили илюзията. Проектът, наречен „Take my Lightning but Don’t Steal my Thunder” (вземи светкавицата, но не ми отнемай  гръмотевицата) е проектиран  7 месеца, а в него взимат участие 100 инженери, архитекти и строители. 

„Идеите ми са простички – предизвикателството не е в това какво, а как да го направиш”, завършва авторът на тази прекрасна илюзия.


Подробности в следващото видео: 
Коментари