Плодородните полета на въображението

Въпреки тяхната полза и образователна стойност за това, че ни помагат да разпознаваме множество животински и растителни видове, материята на научните справочници често е малко техничарска и „суха”. 

Разчупвайки тази рамка Travis Bedel (виж http://bedelgeuse.tumblr.com/), познат още като Bedelgeuse променя познатите научни илюстрации в провокиращи размисъл творби-колажи, създавайки нови фантастични пейзажи и същества със символично значение.

Посредством лепило и ножчета за бръснене Bedel премахва част от изображенията от различнин учебници и научни справочници като ги рекомбинира, превръщайки ги в странна смесица от анатомия, ботаника и зоология. Тези творби са с размери от 5 инча до 6 стъпки.Някои от „картините” на Bedel са направени изцяло ръчно, за разлика от други, които са сътворени, посредством цифрови техники. Като цяло интерес буди  последователното алхимично сливане на техниките с въображение, разкривайки трептящи сюрреалистични образи, влияещи на подсъзнанието.

Творбите показват една деликатна, едва доловима  взаимозаменяемост на човешки, животински и растителни форми, но и една вечно съществуваща връзка помежду им.


Изпълнени с научен и символичен смисъл, тези отковено поетични работи са едни различни научни помагала на човешкото въображение.Коментари