Калифорнийски найлоново-торбести липси
Калифорния се превърна в първия американски щат, който забрани пластмасовите торбички, след като  губернаторът на щата подписа законопроект за това.

На практика този акт разширява забраната, която вече се прилага в Сан Франциско, Сан Хосе и Лос Анжелис, наред с други места, където търговията с тези продукти трябва да секне до юли 2015-та.

„Този законопроект е крачка в правилната посока за намаляване количествата пластмаса, замърсяващи брегове, паркове и дори световния океан”, заявява губернаторът на щата Браун. Ние не само сме първите, отхвърлящи пластамасовите торбички, но няма да сме последните”, допълва той.

„Наистина се надявам, че и останалите щати ще последват примера на Калифорния, докато най-накрая  забраната обхване цялата държава или най-малкото докато се въведе номинална такса за тези торбички”.
В търговската мрежа ще бъде въведено изискване за такса от минимум 10 цента за всяка рециклирана хартиена торбичка или чанта за многократна употреба, осигурена на клиента.


„Хвърленото навън” няма да бъде подкрепяно, заявява щатския сенатор Алекс Падила. Този нов закон ще намали драстично потока от  милиарди пластмасови торбички за еднократно ползване, които замърсяват земите ни и нанасят щети на природата ежегодно. 

Преминаването от  торбички за еднократна употреба към ползването на такива за многократна е проява на здрав разум”, завършва Падила.
 


Коментари