Нощта на музеите и галериите Пловдив с юбилей

На 12 и 13 септември тази година в Пловдив ще се случи 10-тото юбилейно издание на Нощта на музеите и галериите. Над 60 000 души – жители и гости на града се очаква да посетят събитието, чиято прграма е наситена с над 120 прояви. 

Всичко това ще бъде факт в публичните пространства на куп музеи, галерии, театри, кина, клубове, барове и градски пространства, които за поредна година са подпомогнати от фонд „Специални проекти“ създаден от фондация „Отворени изкуства“ съвместно със съорганизаторите Община Пловдив и фондация „Америка за България“. 

Акцентът в първия ден на проявата е насочен върху традиционните участници - над 20 общински, държавни и частни музеи и галерии, които планират за събитието специални изложби, концерти и представяния. Във втория ден на фестивала ще се включат над 30 участници в програмата "Култура и клуб" – театри, университети, читалища, книжарници, клубове, барове, ателиета, работилници и други алтернативни пространства за изкуство. 

В рамките на програмата "Град и публични пространства" в двата дни на Нощта ще се проведат изложби, концерти, акции, спектакли и представяния. На различни горещи точки в града на тепетата организаторите са планирали и специална програма за деца, която през целия уикенд ще забавлява най-малките. 

Освен пловдивските културни организации, в програмата участват много от най-активните културни организации, събития и фестивали в страната, както и най-големите културни институти и центрове към посолствата на САЩ, Великобритания, Чехия, Австрия, Франция, Корея, Италия, Финландия и други.

Екип на фондация „Изкуство – Дела и документи, поканен по повод юбилея на Нощна музеите и галериите  Пловдив 2014, подготвя специална програма от събития на чуждестранни и родни артисти, свързани с характерните културни локации, включени в „Алтернативна карта на Пловдив“ (съвместен проект на фондация "Отворени изкуства" и Архитектурно студио 8 ½ )
Коментари