Шест странни „напръстника”Огромни животни като слонове, полярни мечки, китове и носорози винаги се набиват на очи. Но в другия край на оразмеряването има уникални миниатюрни създания - от прилепи до птици. 

Вижте някои от най-малките творения на майката природа, които могат спокойно да се поберат на малкия ви пръст.

Прилеп Pipistrelle 

Широко разпространеният прилеп Pipistrellus pipistrellus има размери между 3.5 и 5.2 сантиметра. Най-малките обаче са  прилепите със свинско носле Кити (Kitti's hog-nosed bat), които се срещат в Тайланд и Бирма, познати още като пчелни прилепи (bumblebee bat).

Brookesia micra

Това гущерче е вид „листен хамелеон”, който се нарежда сред най-малките влечуги, познати на науката (http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0031314). Той може да израсте до забележителните 29 мм на дължина. Среща се на о-в Мадагаскар и бе открит от науката неотдавна.

Baluchistan pygmy jerboa

Познат още като трипръстото джудже пустинен гризач , то се среща единствено в пустинята Chaghi, в района на Пакистан. Главата и тялото на възрастните екземпляри са средно около  4.4 см., а опашката прибавя още 8 см. към размера му.

Paedophryne manuensis frog

Съществуват много видове миниатюрни тропически жаби, но най-малката от всички вероятно е Paedophryne amauensis. Открита през 2013, това е най-малкото гръбначно животно в света. С дължина едва 7.7 мм., това жабче е открито в Папуа Нова Гвинея. Според  учените, които са я описали (http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0029797), тази жаба  издава крякане, наподобяващо звук на насекомо.

Pygmy shrew

Не е ли това най-прелестната земеровка? Малката кафявозъбка (Sorex minutus) е единствената ирландска земеровка, тежаща около 4 грама. Според Международният съюз за защита на природата и природните ресурси (International Union for Conservation of Nature, IUCN), популацията на тази миниатюрна земеровка страда от загуба на местообитанията си и от употребата на пестициди, но не е смятана за застрашен вид.

Bee hummingbird

Най-малката птичка в света е медното колибри  - bee hummingbird (Mellisuga helenae), тежащо по-малко от пени, и живущо в Куба. То се храни предимно с нектар.

Коментари