Ал Пачино - все повече брит!
Холивудската звезда Ал Пачино заяви, че е бил „поразен”, след като стана член на Британския фимов институт (BFI - British Film Institute).

74-годишната звезда от „Кръстнкът” бе удостоен с тази чест на церемония в Лондон, от председателя на института Greg Dyke.

„Очаровам съм от тази награда, оценявам жеста и ви благодаря”, заяви Пачино.

Това отличие са получавали и други легенди в киноиндустрията, сред които Orson Welles, Dame Judi Dench, Ken Loach  и последно Lord Attenborough.

Наградата, която се присъжда от управителния съвет на Британския фимов институт, се дава за изключителни постижения в киното и телевизията. От 1983-та досега подобна чест е оказана на 78 творци.


Актьорите Richard E Grant, Ian Holm, John Hurt и Steven Berkoff бяха сред присъстващиуте звезди на церемонията в четвъртък, наред с режисьорите Terry Gilliam и Terence Davies, драматургът David Hare and продуцентът Barbara Broccoli.

Пачино, който през 1993-та спечели „Оскар” за най-добър актьор, за ролята си в „Усещане за жена”, е изключително известен с превъплъщенията си в трилогията „Кръстникът”, „Белязаният”  (Scarface) и „Кучешки следобед”.

Представяйки го като член на института, г-н Dyke го нарече „истинска икона”.

„Ал Пачино е един от най-великите актьор в света, а и фантастичен режисор на сцената и екрана”, добява той.

„Невероятната  му игра го е превърнала в един от най-разпознаваемите и обичани звезди от екрана, чиито филми са извор на очарование и възхищение за зрителите по цял свят.

Пачино играе и главните роли в предстоящите драми Manglehorn и The Humbling, чийто дебют се състоя миналия месец на кинофестивала във Венеция.

Както знаете, по-рано този месец (виж: http://sedmastruna.blogspot.com/2014/09/blog-post_12.html) в Лондон  се състоя и премиерата на филмовата версия на пиесата на Оскар Уайлд Salome”, режисирана от Пачино. 

Коментари