Излезте от офиса!
Есента е прекрасен сезон да преоткрием удоволствието да бъдем навън, сред природата. След убийствената жега на лятото (не и на това през 2014-та!!!)  можем да се насладим на нашата полу-влажна тренировка навън през хладните утрини и свежи вечери.

Но изглежда не всички са на това мнение. Дали сте отдадени на вашата плетка, упражнения по йога, или пък на вашата скучна работа усмихнете се, и нека заедно се опитаме да променим мисленето си, да намерим причини да излезем навън.

Според проучване от 2012-та, цитирано от Telegraph, хората, работещи на открито са по-щастливи от онези, посещаващи залата за тренировки.
Предишно изследване пък свързва работата на открито с намаляване на напрежението, объркаността, гнева и депресията, сравнявайки го с работата на закрито.(http://www.sciencedaily.com/releases/2011/02/110204130607.htm). И не е нужно да се шляете дълго из парка тъй  като според проучването дори 5 минути разходка сред зелени площи са достатъчни за подобряване на настроението и самочувствието ви.

Освен това според друго проучване децата със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) се концентрират много по-добре след 20-минутна разходка из парка, отколкото при такава в градски условия.

Нека да сме честни: докато всяко малко упражнение си струва, мнозинството от нас най-вероятно биха се постарали да избегнат малко повече натоварване. На американците на средна възраст например се преоръчват дваи половина часа натоварване седмично. ( http://www.health.gov/paguidelines/guidelines/summary.aspx).

Между наглед безкрайните работни часове и семейните обязаности изглежда е твърде лесно да се подминат с лека ръка  упражненията навън.

Така или иначе според наблюдения от 2011-та дейностите навън водят до по-голяма активност. Хората, които я практикуват заявяват склонноста си отново да излязат навън, предопочитайки такава активност пред тази във фитнеса.

Свежият въздух, слънчевата свелина , природата, откритите пространства ни карат да сме по-активни в сравнение с примамливите дивани и затворени помещения.

И тук фактите са повече от категорични: деца, прекарващи повече време на открито страдат значително по-малко от наднормено тегло спрямо „домошарите”.


Упражненията със сигурност дават нови сили, особено ако сме по-мързеливи, а свежият въздух засилва този ефект. Според изследване на университета в Рочестър от 2009 –та, 20 минути навън могат да са по-освежаващи от чаша кафе.

Когато сме изтощени, често посягаме към кафето, но свежи ще се почувставаме при контакт с природата”, казва проф. по психология Richard M. Ryan.

Упраженията на открито ни доставят (и то безплатно!) витамин D. Освен това разходките навън могат да бъдат полезни на хората с наднормено тегло. 

Просто се уверете, че сте си взели слънцезащитния крем! 


Коментари