Banksy-зации
Поредната творба на загадъчния британски творец Banksy, появила се на стената на къщата Cheltenham, може да бъде попадне в списъка на творби, обявени на търг.

Рисунката, носеща името "Spy Booth" и изобразаваща три фигури „слухтящи” около телефонна кабина, се появи през април на Hewlett Road (http://www.bbc.com/news/uk-england-gloucestershire-27021675).

Hekmat Kaveh, който има желание да я купи е подал молба творбата, сателитната чиния и телефонната кабина да бъдат включени в Grade II.
„Това е начин за обезопасяването й, а преместването без ничие съгласие си е престъпление”, заявява той.

Иронията се състои във факта, че творбата се появи преди пет месеца само на около три мили от правителствения подслушвателен пост GCHQ.

От тогава борбата за оставане на картината на ъгъла на Fairview Road и Hewlett Road е безмилостно-жестока. (http://www.bbc.com/news/uk-england-gloucestershire-28053772)

 „Искането включва телефонът и сателитната чиния, в уверение на това, че и двете не са преместени без съгласие”, казва г-н " Kaveh, който се надавя да купи къщата, за да я превърне в „Шпионски музей”.

„Не можете обаче да поставите работеща сателитна чиния, в къща обявена за продан и да заобиколите закона, защото ще я изключим”, добавя  кандидат-купувачът.

През месец юни собственикът на къщата предяви искане творбата да бъде продадена и на мястото пристигнаха работници, за да я махнат, но общината в Cheltenham издаде временна заповед за спирането на подобно действие. 


„На този етап нямаме потвърждение от страна на Banksy за продан, но сме готови да обсъдим детайлите на такова действие, ако авторът се съгласи”, заявява говорител на общината.


Коментари