Ушно-конска комуникация
Изключително подвижните уши помагат на много животни да насочват вниманието си към шумоленето на приближаващия се хищник.


Но изследване върху конете показва, че те насочват специално вниманието си, сменяйки посоката на ушите си, което показва, че те мислят. 


Изследователи от университета в Sussex споделят, че тези въртящи се ущи са се превърнали в полезен инструмент за комуникация.

Научният екип е проследил поведението на животните, за да създаде „картина” на развитието на комуникационните и социалните им умения.


„Интересно ни е как те си комуникират", казва Дженифър Уотън, ръководител на проучването. 


„И бидейки чувствителен към това, какво мислят другите индивиди, това е фундаментално умение, от което се развиват други”, добавя Дженифър Уотън.


Госпожица Уотън и нейният колега проф. Карън Макомб провеждат поведенчески експеримент, при който 72 коня трябвало да използват визуални ориентири от друг кон с цел избор на място за хранене.


Ако очите и ушите на коня в картината са се виждали, конете подложени на тест избирали кофата към която е насочен погледът, както и ушите.
Ако конят на картинката е имал на очите капаци и ушите му също са били скрити, тестваният кон избирал произволна кофа за храна.

Както мнозина бозайници, подложени на преследване от хищници, конете могат да въртят ушите си на 180 градуса. 


Но г-ца Уотън споделя, че при нашия егоцентричен подход към живота и света, ние гледаме с голяма доза пренебрежение на важността на подвижните животински уши при тяхната комуникация.


„Изглежда има нещо във визуалното подсказване и от уши, и от очи, което наистина е от значение”, споделя още тя. „Конете имат пълноценен социален живот и взаимоотношения с другите коне, така че те са добри видове, на които да обърнем внимание за това.


„И колкото повече се вглеждаме в комуникацията между различните видове, толкова повече можем да се замислим върху това, какво би могло да насърчава развитието на усъвършенствани комуникационни и социални умения”, завършва Уотън. 

Коментари