Гущерови хора

Когато гущер загуби опашката си, тя израства отново. Но как?

Учените са все по-близо до отговора на този въпрос, чрез точното определяне на гените, отговорни за тази регенерация. И откритието може да бъде ключ към загадката как да бъдат възстановени човешките крайници.

За изследването учените са разгледали около 23 000 гени, открити в разрези от опашки на зеления гущер anole. Открили са най-малко 326 гена в специфични места по дължината на всяка опашка, които са били „включени” по време на регенерацията, което от своя страна предполага, че гущеровата ДНК притежава генетична „рецепта” за възстановяване.

„Бяхме смаяни”, заявява д-р Кенро Кушими, съавтор на изследването. „Очаквахме цялата регенерация да е фокусирана във върха на растящата опашка. Вместо това клетките се деляха в специални торбички, включително мускули, хрущяли, гръбначен мозък и кожата на цялата опашка. И оттам клетките могат да израснат, формирайки нови тъкани за нова опашка.


 „Възстановяването не е мигновен процес”, казва Елизабет Хътчинс, участник в изледването. „Необходими са повече от 60 дни за пълното възстановяване на гущеровата опашка”.

Каква обаче е връзката с човешките крайници и тяхната регенерация?
Учените са на мнение, че тяхното откритие може да положи началото на нови терапевтични подходи към дефекти по рождение , както и за мозъчни увреждания, а вероятно и за артритни проблеми. 

Почти всички от 326-те гени на гущерите, изследвани от научния екип, съществуват и при хората, заявява  д-р Кушими.

Всеки, който страда от атрит знае, че важна част на крайниците са ставите, които съдържат специфичен хрущял. Във възстановяващите се гущерови опашки се появява голямо количество от този хрущял и ние се надяваме, че този процес може да бъде активиран и за решаване на артритните проблеми при хората, завършва ученият.

Ще се окажат ли тези нисши гръбначни ключът към разрешаване на множество човешки проблеми? Предстои да разберем.Коментари