Номер едно сме!!!

Клетата ни родина, майчица България, оглави една...класация. Оказахме се първенци! по разпращане на спам (нежелано или зловредно съобщение по интернет) на глава от населението. Това заявява британската компания за информационна и интернет защита Sophos, цитирана от kaldata.

Докладът на компанията, закачливо кръстен "SophosLabs’ Spampionship" (по повод на отминалото световно първенство по футбол, което има вина за голяма част от изпращания спам това лято), се фокусира върху разпращания спам през втората четвърт на настоящата година, а статистиката е разделена в две категории: общо ниво на разпращания спам по държави, и брой на изпратените спам съобщения на глава от населението. 
България оглавява втората "класация" измествайки доскорошния лидер Беларус. Съвсем очаквано, предвид големината на населението и заеманото интернет пространство, в първата класация води САЩ.

Трябва обаче да се знае, че значителна част от разпращания спам идва от ботнет мрежи със заразени компютри, които се намират далеч от управляващите ги киберпрестъпни групи, което и създава трудности за точното определяне на местоположението на тези мошеници, което от своя стрaна създава и допълнително проблеми на хората, които се занимават с инфозащита.

"Представете си за момент, че киберпрестъпници, които се намират на другия край на света, са инфектирали системата, така че да могат да й кажат да разпраща спам, когато си поискат. А сега си помислете какво друго биха могли да направят те?", задава въпроса си Пол Дъклин от Sophos. Сред най-честите случаи след компрометирани на системата по подобен начин, се споменава регистрирането на натисканите от вас клавиши (кийлогинг) с цел кражба на логин данни, кражба на друг тип данни, публикуване на "препоръки" за вашите приятели в социалните мрежи, свалянето на рансъмуеър и др.


Невероятен парадокс – глобализацията направи света едно село. И харесва ли ни или не подобни посегателства върху някои наши неприкосновености ще продължават да съпътстват ежедневието ни.

Ако все пак искаме да гледаме позитивно на нещата би следвало да сме "горди" от това челно място, защото освен първи по разпращане на спам ми е трудно да се сетя къде бихме могли да сме ненадминати..., а да! - във факта, че сме завършени идиоти!

  Коментари