Мислете като Слим!!!

Да се окаже, че си на гурбет в...собствената си страна, това  е странно...Трябва да призная, че напоследък се чувствам именно по този уникален начин..., но за това обещавам, че ще пиша...ама друг път... 

Друга тема обаче се вряза в съзнанието ми като камшичен удар, която ме върна няколко месеца назад, когато бях на гурбет...но като на гурбет – автентичен - в чужбина, където един приятел сподели в разговор с мен невероятната информация, че някои политически сили във Франция искат да прокарат законопроект, в който да е заложена 4-дневна работна седмица. 


Оттогава, с малки изключения, тази свежа идея човърка бледите следи от мозъчни гънки в главата ми. И не само, че идеята ми харесва, нещо повече – смятам я за истински адекватна на времето, на онзи отрязък между инстинкт и разум (в който сме загубили второто, а първото не се явява, незнайно защо и как!), наречен време, време в което препускаме като идиоти, за да могат модерните ни господари (разбирай работодатели) да налеят с още няколко десетки, стотици хиляди или дори милиони банковите си сметки за сметка на нас, на вас, на нашето здраве, на свободното ни време, в което би трябвало да се радваме на децата си, на семействата си, да обикаляме градове, държави, да се развиваме, както намерим за добре...Наместо това обаче ние се поддаваме на общата психоза колко много пари ни трябват!, колко е страшна безработицата, Кризата – все зле изфабрикувани  лъжи. 

И ако франкофонската идея за 4 работни дни в седмицата ви се струва подходящо начало на научнофантастичен роман, то задръжте малко..
Защото току-що се натъкнах на нещо страховито, което ме усмихна (колко невероятно, нали!) -  в статия в уважавания от мен „Капитал”, се цитира мексиканският милиардер Карлос Слим, според когото работната седмица  трябва да продължава...три дни!!!


По време на бизнес конференция в Парагвай телекомуникационният магнат вероятно е шокирал прсъстващите, заявявайки, че е време за "радикална промяна" на работния живот на хората. Той казва, че подходът ни е объркан, че трябва да работим само по три дни на седмица. Така, вместо да се пенсионират на 50 или на 60 години, хората би трябвало да работят до по-голяма възраст, но едновременно с това да имат повече свободно време, споделя милиардерът.


"Хората ще трябва да работят по-голям брой години – докато навършат 70 или 75, като ще работят само три дни в седмицата, вероятно по 11 часа на ден", коментира Слим в рамките на конференцията. "С тридневна работна седмица бихме имали повече време за почивка, за качество на живот", твърди 74-годишният бизнесмен и допълва: "Наличието на четири свободни дни ще е много важно за създаването на нови дейности за забавление и други форми на занимания."

Според втория най-богат човек в света подобно решение би допринесло за създаването на по-здравословна и по-продуктивна работна сила. Едновременно с това такава система би облекчила и справянето с финансовите предизвикателства, свързани с дълголетието, смята той.

Слим също дава пример, като прилага съвета си в бизнеса си. В едно от дружествата му – мексиканската компания за фиксирана телефония Telmex, служителите, които са започнали работа, преди да навършат 20-годишна възраст, имат право да се пенсионират, преди да станат на 50. Милиардерът обаче им предлага алтернативен вариант, който им позволява да останат на работа срещу пълния размер на възнаграждението си, но при 4-дневна работна седмица, пише Financial Times.


Една великолепна идея, която колкото и да не искате да си признаете (защото ви е страх да смените робското сртатукво!), е не само радикална, но и много, много навременна. Освен това в нея има предоволно количество логика! Защото нека си признаем – всички ние работим адски много...но за сметка на това получаваме все по малко...ставаме все по-зависими...едно робство с невидими вериги. 

Едва ли искате това да продължава. Нека ви припомня, че според данни на International Labour Organisation (ILO) хората принудени да работят губят най-малко по 21 милиарда долара годишно, под формата на неплатени надници и различни такси и данъци. Ако тези суми се дадат  на развиващите се страни например, това би бил акт на серизона помощ за техния бюджет.  


В заключение трябва да признаем (налага се!), че Робството същестува и без наличието на вериги, генерирайки огромна изгода за онези, които контролират тази индустрия, под формата на свободен труд. Именно затова трябва да се борим с нокти и зъби за подобни революционни предложения като това на Карлос Слим за 3-дневна работна седмица!

 Коментари