Забрави ли, човече, че имаш седми пръст...

Със сигурност мнозина са чували изрази от сорта на „да имах още една ръка”..., а какво ще кажете, ако имате няколко пръста в повече?!

Не, това не е поредната холивудска „боза”, а факт, макар и в начален стадий. 


И така, става дума за това, че учени от Масачузецкия технологичен институт са разработили „удължение” на човешката ръка, но роботизирано, което може да бъде от полза в ежедневните занимания на човек. Поне така смятат те!


Изследователите твърдят, че въпросното удължение е с два допълнителни пръста и може да бъде използвано за хващане, оставяйки свободна ръката за други действия.


Захванато за китката, то имитира движението на вашата собствена ръка.Учените казват, че следващата стъпка в тази посока ще бъде малко по-голяма версия на това „удължение”.


Допълнителните пръсти, разработени от научния тим, се задействат чрез сензори, прикрепени към човешката ръка за измерване на позицията на пръстите на този, който използва устройството. Алгоритъм управлява изходните данни от датчиците на роботизираните пръсти, движейки ги в синхрон.„Всеки ден използваме различни инструменти – нож, вилица, шофираме кола ...,и ако използваме тези инструменти дълго време, ще забележим, че те са просто продължение на тялото ни”, казва Хари Асада - професор към института в Масачузец.


„Точно това искаме да правим с роботите – да имаме допълнителни пръсти и ръце. Ако ги контролираме и имаме добра връзка с тях, наистина можем да ги усетим като продължение на тялото си, добавя ученият във видео, разпростанено в YouTube.Роботизираните пръсти са от двете страни на ръката – един от външната страна на палеца и друг – до кутрето.


„Това е естествен, интуитивен начин да движите роботизираните пръсти, няма нужда да командвате робот, просто трябва да мърдате своите пръсти. Тогава роботизираните пръсти, реагират и помагат на вашите пръсти”, добавя професорът.


Екипът учени, занимаващ се с това начинание, твърди, че в фокусът работата им е бил позиционирането на пръстите и тяхното движение.

„Но това не е всичко”, казва наскоро завършилата университета Faye Wu, която миналата седмица представи изобретението на научна конференция в Калифорния.


Тя споделя: „Има и други устройства, които работят добре и могат да хващат здраво. С обект, който изглежда малък, но  е тежък или хлъзгав позицията на пръстите би била същата, но необходимата сила – различна, така, че как би могло това да се промени? Това е следващата стъпка, над която предстои да поработим здраво”.


Според независим експерт устройството е много вероятно да се хареса на специалистите, повече, отколкото на обикновения потребител.


„Честно казано, военните са заинстересувани от роботите, те се интересуват от конструирането на машини като „екзотични скелети”, които позволяват на хората да бягат бързо и подължителжо”. Това твърди Дейвид Бърн, научен директор в Carnegie Mellon към университета в Pittsburgh.


„Но тези неща са винаги скъпи”, добавя той, изказвайки мнение, че устройствата трябва да имат „убийствено приложение”, за да се продават в обикновените магазини.


Така или иначе според Бърн след като първоначалните страсти около устройството утихнат ще има съживяване на интереса към роботите, заради напредъка на технологиите.


В момента имаме по-добър контрол, но по-трудна комуникация с устройствата”, казва той.


Професор Асада признава, че проектът е в начален етап на развитие, но е оптимист, относно бъдещето му.


„Можем да намалим размера с 1/3 и да го направим сгъваем”, добавя той.


Такива устройства е възможно да бъдат направени за ръчни часовници или за гривни, където да се появяват пръсти, и когато всичко е направено, те (пръстите) да се прибират в часовника.


"Именно такива устройства са начинът роботът да навлезе в ежедневието ни”, завършва ученият.
По всичко личи, че харесва ни или не, в едно обозримо бъдеще човекът все повече ще заприличва на машина и вероятно няма да минат векове, когато на Земята ще се появи нов вид на „хомо роботикус”.


Коментари