Китайските кожодери
Това е първата изцепка на Китай – да допусне търговията с кожа от заловени тигри, според официалните власти, което стана ясно на международна среща за застрашените видове.

На нея се разбра, че китайските власти никога досега не са заявявали подобна позиция на такъв форум като Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (Cites).

Така или иначе по време на срещата в Женева по неофициална информация Китай е против търговията с тигрови кости! Китайски делегат е заявил, че те не са против търговията с тигрови кожи, но категорично отхвърлят тази с кости от  големите котки!?!

Това изказване е потвърдено от градския секретариат, но китайските власти са отказали коментар по темата пред BBC.

Смята се, че бройката на заловените тигри в Китай е между 5000 и 6000. Организацията за опазване на дивата природа отдавна настоява за спиране на търговията с кожи.

Експертите са на менние, че „тигровите ферми” в Китай са причина за бракониерството и трафика на застрашени видове. Те се надяват тази среща до доведе до увеличаване на натиска върху Китай, с цел обуздаване на порочната практика.


Докладите сочат, че на местата където тигрите са принудително държани, са докарвани живи животни и животински части за нелеганата международна търговия.

Според официалните власти и участници в споменатата среща, разрешението на такава търговия от китайска страна е последвано от подробен доклад, показващ как китайското правителство е дало разрешение за търговия с тигрови кожи.

”Докладът представен на срещата създава ситуация, според която Китай трябва да даде някакъв отговор за деянието си”, заявява участник, пожелал анонимност.

„В общи линии акцентът върху появата на този доклад предизвиква намесата на китайски делегат, който заявява: „Това е първият  път,при койро китайската страна официално разрешава и признава подобна търговия в страната”.

„След изказването на Китай, ние също се намесихме, за да разясним, че направеното разследване показва, че търговията с тигрови кожи е единствено с комерсиална цел”, казва  Shruti Suresh, работещ за Environment Investigation Agency, базирана във Великобритания, разследваща нелеганата търговия в цял свят.

„Това разяснение беше необходимо, защото китайският делегат не каза какво показват везните на комерса, и поради риска впоследствие тази търговия да бъде неправилно окачествена като дело, направено в името на науката, или показана в музеите.”

Данните от последния доклад за нелегалната търговия сочат, че около 1600 тигри – свободни и такива, държани в плен са изтъргувани от 2000-та насам.

И докато Китай е сред водещите пазари за търговия с тигрови части (звучи отвратително, сякаш са автомобилни такива!), ескпертите казват, че други страни като Виетнам, Тайланд, Лаос, Ламбодж, Малайзия и Индонезия са новите консуматори  - , където залавянето на тигри бавно, но сигурно нараства.


„Ако китайските власти разрешават търговията с тигрови кожи, това е стъпка напред в намаляването на търговията с тигрови части”, заявява SP Yadav, заместник-генерален инспектор на India's National Tiger Conservation Authority. „Отричането не помага за решаването на проблема, но е знак за приемането на ставащото, а това помага за преодоляването му”, допълва той.

Според доклад на SSN кожите на тигри, леопарди и т.нар. „снежни леопарди” или барсове, са особено ценени сред политическия, военен и бизнес елит като луксозна декорация на китайските домове!?! Последните случаи на коруция в Китай потвърждават , че кожите са „дарявани” като непарични подкупи на китайски длъжностни лица.

И докато един „елит” не може и не иска да проумее чудовищния грях в приемането на подобни подкупи, то шансовете за равновесието на Земята могат да бъдат приравнени с тези за печалба от тото-то. Коментари