Товарен...велосипед
Като една от т.нар. „велики сили”  Германия е страна, която в последните години работи много усърдно в посока на икономика, която щади околната среда, такава, която ограничава замърсяването с въглеродни съединения.

Особено внимание и инвестиции напоследък се отделят  в колоезденето! Освен, че харчи 80 милиона евро годишно за вело-инфраструктура, германското правителство сега е решило да насърчава използването на товарни велосипеди.

Цитирайки изказване на говорителят на транспортното министерство  Германия Бригита Воринген,  ABC news съобщава, че над три четвърти от всички пътувания в Германия са на разстояние по-малко от 10 километра и товарните велосипеди могат да осигурят всички видове приложения. „Това е добро средство за транспорт, който не генерира никакъв шум или замърсяване“, казва Воринген“.

След това министерството на транспорта на страната е разработило ръководство за велосипеден транспорт, след като миналата година правителството подкрепи една конференция със 100 000 участници в Хамбург, която бе организирана с помощта на товарни велосипеди – за промоция и кетъринг. 

Велосипедите са пестелив и екологичен начин градовете да са „в движение“ и в същото време да се решават проблемите с качеството на въздуха. Логистичната компания UPS вече експериментира с товарни велосипеди и разнася пратките в шест германски града точно по този начин. Това е впечатляващо послание, което може да убеди мнозина да се насочат към товарните велосипеди.

Не че няма проблеми, които трябва да бъдат решени. Голяма част от вело-инфраструктурата, която вече е построена, включително вело паркинги и вело алеи, е замислена само за обикновените велосипеди. Но все пак е добър знак, че правителството признава ролята на товарните велосипеди, която могат да играят в бъдеще. А това може да означава коригиране на съответните инфраструктурни инвестиции.

Поредната идея,  от която бихме могли да се поучим, стига да искаме, макар че този момент с желанието на българина да следва „добрите производствени практики” се губи в категоричното – „аз акъл си имам, пари ми дай!”Коментари