AC/DC си имат доктор!

Вокалистът на една от най-яките рок банди за всички времена AC/DC получи почетна степен от университета Northumbria.

67-годишният Брайън Джонсън, роден в Dunston, Gateshead, бе награден с докторска степен в музиката за неговите „вдъхновяващи” постижения.

Певческата му кариера започва в църковния хор Gateshead, Англия, преди да стане известен с прозвището Tyneside в групата Geordie от Нюкясъл,  в далечната и останала в забвение за мнозина 1970-та.

През 1980г. той се присъединява към австралийската банда AC/DC  след нелепата смърт на оригиналния им вокалист Бон Скот.

„Когато заминеш далече, а после се появиш пак, внезапно осъзнаваш какво си имал...и е прекрасно да се завърнеш”, споделя Джонсън.

AC/DC си остава една от най-успешните рок  групи в света с продадени около 150 милиона албума.

Неотдавнашното турне на рокаджиите Black Ice се оказа четвъртото по приходи за всички времена, носейки на музикантите „скромните” $440 милиона.


Историята на AC/DC започва в страната на кенгуруто през 1973г., а най-продаваният им албум е Back In Black от 1980-та, първият,  в който участва Брайън Джонсън.

Професор Andrew Wathey, заместник-ректор и главен изпълнителен директор на университета, казва: „Страхотно си пасва фактът, че награждаваме един от най-характерните гласове в рока, който освен това е и родом от тази част на страната.

”Интересно е да се замислим за значението на културата за колективния живот в североизтока, както и за културните индустрии като основен британски износ.

„Брайън Джонсън символизира и двете, а още повече, че е бил вдъхновение на поколения млади музиканти повече от няколко десетилетия”, завършва професор Wathey.


Коментари