Необятностите на Weiwei


Нашумелият с това, че има забрана да напуска страната си, китайски творец Ai Weiwei помага за създаването на уеб сайт за дигитално изкуство.

Проектът, наречен The Space е на стойност £8.6 милиона и ще показва ново изкуство на публиката по цял свят.

Ai е дал имената на жертвите от опустошителното земетресение от 2008-ма в китайската провинция Sichuan в рамките на 24 часа, поради започналата този уикенд изложба в лондонската  Tate Modern.

Той искрено се надява, че имената ще бъдат използвани за създаването на една „смислена част от дигиталното изкуство”.

Ai  е съставил списъка с имената на учениците - 5196 жертви, чрез блога си, след обвиненията, че некачествените строителни дейности са причинили срутването на хиляди клсани стаи по време на природното бедствие.

Творецът-десидент има множество творби, свързани със  Sichuan, включително Nian ("Възпоменание") – звукова инсталация с имената на учениците,  изброявани от 3444 лица, обединени от кампания в Twitter.

Тържественото откриване на „The Space” в Tate Modern ще се случи, посредством видео послание от самия Ai, направено от неговото студио в Beijing.

„Това събитие дава една различна и платформа за изява на творци като мен. Вярвам, че голям брой млади хора и студенти ще я харесат”, казва в тази връзка той.

The Space”, която е  подкрепена от  отдела по изкуствата и BBC, ще представи на публиката 50 нови творчески задачи от последната година.

Творческият уикенс започна с „hackathon” в Tate's Turbine Hall, с участието на около  150 творци,  създаващи дигитални неща „от нищото”  в рамките на 24 часа.


Коментари