Хартиености

Впечатляващият проект „Бисерът на Бомбай“ на GWP Architecture и Thomas Heatherwick бе удостоен с престижната награда BREEAM за индустриален дизайн на тазгодишната конференция Ecobuild в Лондон. 

Британският екип започна обновяването на тази изоставена фабрика за хартия от 18 век през 2012 г.  И сега проектът бе признат като водещ пример за екологична архитектура.

Разположена в селскатачаст на Хемпшир, Великобритания, историческата хартиена фабрика Laverstoke Mill е печатала хартия за банкноти за Централната банка на Англия и Британската империя в продължение на над 225 години. В момента постройката е регистрирана като защитена зона и място от специален научен интерес (SSSI).

През 2013 г. започва проект за реставрация за няколко милиона лири. По време на процеса на обновяване вградената дестилерия с площ 2500 кв. м. е оборудвана с различни системи за възобновяема енергия. Тази екологична подробност от обновяването завършва с резултат „100 процента“ в разделаза енергия и управление и „90 процента“ завода, материали и отпадъци според класификацията на BREEAM за индустриален дизайн.

Ръководителят й Ник Фордам описва силната отдаденост на компанията към изграждането на устойчиви практики: „Устойчивото развитие е жизнено важно за „Бисерът на Бомбай“ и подплатява всички наши планове за дестилерията. Затова бяхме много щастливи да вземем BREEAM награда 2014 г. за промишлен дизайн“. Според него, изграждането на такава устойчива сграда има и огромен финансов смисъл, предвид увеличената енергийна ефективност, дългосрочните опреративни енергийни показатели и спестяването на вода.

Акцентирайки върху околната среда, дестилерията е обновена с реновирани строителни материали там, където оригиналните части не са били в състояние да бъдат възстановени и използвани повторно. В тези случаи са използвани нови материали, добити по устойчив начин.На ръка са преместени 400 риби, създадени са разпоредби за опазване на местните колонии от прилепи и видри. Heatherwick Studio са проектирали и огромна оранжерийна конструкция, която да побере различни местни растения, както и десет екзотични растителни продукта, които имат роля в работата на дестилерията.


Коментари