Скала от пластмаса?!


Неотдавна канадски учени обявиха, че са открили нов вид скала, направена от остатъците от разтопени пластмасови отпадъци и океански отломки, съобщава greeentech.

Според изследователи от Университета на Западен Онтарио, този нов материал, наречен „пластиглометър“, се формира, когато се стопят пластмасовите отпадъци по плажовете и се смесят със седименти, фрагменти от лава и органични отпадъци. Тези почти неразрушими „пластогломерати“ могат да станат част от геоложката история на Земята завинаги и един ден да бъдат тъжен геоложки маркер за въздействието на човечеството върху планетата.

Това не е шега, и според LiveScience, този нов материал вече е открит на едно място на планетата: Камило Бийч, Хавай – известен като един от най-мръсните плажове из бреговата линия по света. Новият вид скала съществува в две форми: като големи, пътънали в зелята скални образувания и като „кластични“ видове, които са скали в насипно състояние. Едрите скалисти образувания се формират, когато пластмасата се разтопи и се смеси с по-други скални образувания, докато кластичните „ластигломерати“ са дребни скални структури, съставени от раковини, корали, базалт, дървесни отломки и пясък, слепени с разтопена пластмаса. Техният лаборатерен анализ е показал, че материалът, който се е образувал в крайна сметка,е много по-плътен от пластмасата по себе си, което означава, че новият вид скала има много по-голям шанс да потъне в земята и да остане в земните пластове.

Когато капитанът-океанограф Чарлз Мур открил за първи път „пластиогломерати“, той помислил, че разтопената лава е стопила пластмасата, което е създало новия скален материал. Изследователите обаче са категорични, че лава не е имало на това място още от времената преди изобретяването на пластмасите. 

Всичко това навежда на мисълта, че човешката дейност е най-вероятният виновник за създаването на този токсичен вид скала. Discovery News съобщава, че скалите навярно са се „формирали“, докато местните жители горят пластмасовите отпадъци на брега на морето. Предвид това учените смятат, че „пластигломерати“ може да има и по други плажове по целия свят, където има хора.
По всичко личи, че негово „величество” човекът най-добре може да прави едно – да унищожава!


Коментари