Просто Фадо...

Фадо – това е магична дума, зад която се крият много неща. 

На първо място думата значи „съдба”. А иначе това е музикален жанр, обединяващ музика и поезия. Стилът се развива през втората половина на 19 век в португалската столица Лисабон и е резултат от процес, включващ афро-бразилски танц с песен със същото име.

Трудно е  да се говори за музиката, за усещането, което ни носи Фадо, това е изживяване дълбоко лично, нещо, което всеки трябва сам да почувства.

Фадо се изпълнява на редица места като градини, паркове, покрайнините на града (Лисабон) и др.

Първите исторически данни за Фадото са от началото на миналия век.
Интерес буди фактът, че с обнародване на закон от 1927-ма година са въведени драстични промени в изпълнителския контест на фадо - налага се цензура на текста, определени са специални места за изпълнението му и то в рамките на точно определено време! Изпълнителите се задължават да притежават професионална книжка и т.н.Подробности за историята на Фадо можете да откриете във фотоизложбата, която бе открита днес, 03.06.2014-та, в клуб „Библиотеката” в Пловдив (бивш „Гепи”). Експозицията ще присъства тук до края на месеца.

Поводите за появата именно на такава изложба са няколко: 

Преди две години Фадо е обявено за световно културно наследство от ЮНЕСКО. Освен това на 10-ти юни се отбелязва националния празник на Португалия. 

От тази есен в Пловдивския университет, както и в гимназиалното образование се въвежда изучаване на португалски език.

Тук е мястото да отбележа, че изложбата се случва благодарение на Португалския културен институт „Камойнш", а своеобразната черешка на тортата, след толкова поводи за подобно събитие, ще бъде концертът на Крищина Бранко, който ще се състои на 7 юни, събота, от 21 часа, на Античен театър Пловдив.   

Не пропускайте възможността да видите до края на месеца фотоизложбата в клуб „Библиотеката” в Пловдив, показваща историята на един от най-интересните и екзотични музикални стилове – Фадо, както и изумителната Крищина Бранко на 7 юни в Пловдив. А дотогава се насладете на нейно изпълнение тук:


Коментари