Човек = Масово унищожение!


Нашият общ дом - планетата Земя, е на ръба на масово изчезване – събитие, сравнимо с това, което е унищожило динозаврите преди 65 милиона години, алармират изследователи от Университета Дюк в САЩ.
Казано на разбираем език, според професор Стюарт Пим, биолог и водещ автор на изследването, включващо данни от учени по целия свят - човешката дейност е ускорила темповете, с които биологичните видове ще изчезнат. Цифровото изражение на това ускорение е около 1000 пъти. Ако не се направи радикална промяна, това без съмнение ще доведе до ново масово измиране, което напълно ще промени планетата ни.
Пим посочва обезлесяването, глобалната индустриализация, замърсяването, посегателствата върху местообитанията и изчерпването на нашите океански запаси сред основните причини за това изчезване. Според учения, човечеството е доста ограничено като време -  около десетилетие, за да въведе нови механизми, които да позволят на съществуващите видове да се регенерират.

„Можем да сравним това с онова, което знаем от данните за изкопаемите елементи и това, което ние знаем от анализа на ДНК данни, тъй като данните за ДНК … ни дават някаква представа по кое време кои видове се раждат и умират,“, обяснява Пим. „И когато правим тези сравнения, откриваме, че видовете изчезват хиляда пъти по-бързо, отколкото трябва“.
Макар че ситуацията наистина е бедствена и сме на път да се окажем жители на изцяло нова планета още до края на този век, ако продължаваме да бездействаме, все пак имаме и шанс да подобрим ситуацията, която сме създали. Според проф. Пим, имаме и технологията за консверация, и знаието как да защитим застрашените видове. За целта обаче образованието ще е от съществено значение, за да се разпространи значението на устойчивостта.
Ако обачем „проспим” тази възможност…., то възстановяването на планетата ще отнеме само някакви си 5-10 милиона години, завършва Пим.
Лека нощ...!

 Коментари