Полъх от брега на Бавната ръка


Трудно ми е да си представя някой да не е чувал името Ерик Клептън. Но със сигурност има такива, които не знаят, че и той е имал идоли, че и неговата „бавна ръка” е черпила вдъхновение от други музиканти. Безспорният учител в необятния свят на музиката за самия Ерик Клептън е  Джей Джей Кейл.

Поради тази причина и като една безкрайна почит към своя идол Клептън събира куп звезди на блус, рок и поп музиката в един албум, наречен Eric Clapton & Friends: The Breeze, An Appreciation of JJ Cale. Той ще се появи на бял свят на 29 юли и ще съдържа 16 песни на Кейл, изпълнени от Ерик Клептън, Марк Нопфлър, Джон Мейър, Уили Нелсън, Том Пети, Дерек Тракс и Дон Уайт.

Тhe Breeze е песента, с която Ерик Клептън анонсира появата на тавата. „Единствената ми цел е да предизвикам интереса на слушателите да се запознаят с музиката на Джей Джей Кейл. Аз съм просто посланик – така разбирам същината на своята работа. Опитвам се да интерпретирам песни, които да провокират слушателите да се обърнат към първоизточника на моето вдъхновение”, споделя по този повод Ерик Клептън.

Припомням, че един от най-великите блус музиканти, Джей Джей Кейл си отиде от този свят преди около година – на 26 юли 2013 г., на 74-годишна възраст. After Midnight и Cocaine са неговите песни, които Клептън превърна в неостаряващи хитове още с началото на своя път в музиката през втората половина на 70-те. 

За пръв път двамата се срещат за първи съвместен проект през 2006-та - за албума Road to Escondido. Тогава Ерик Клептън заявява, че работата му с неговия вдъхновител Джей Джей Кейл е „може би последната ми амбиция”.

Джей Джей Кейл е един от най-влиятелните музиканти, чиито композиции в негови изпълнения не се радват на заслужената популярност. Кариерата му в музиката продължава 40 г., през които издава 15 албума, но вдъхновява много артисти, сред които Клептън, да направят много слушани кавъри.
Ето и пълния списък с песните и изпълнителите в Eric Clapton & Friends: The Breeze, An Appreciation of JJ Cale:

01. Call Me The Breeze (Eric Clapton)
02. Rock And Roll Records (Eric Clapton & Tom Petty)
03. Someday (Mark Knopfler)
04. Lies (John Mayer & Eric Clapton)
05. Sensitive Kind (Don White)
06. Cajun Moon (Eric Clapton)
07. Magnolia (John Mayer)
08. I Got The Same Old Blues (Tom Petty & Eric Clapton)
09. Songbird (Willie Nelson & Eric Clapton)
10. Since You Said Goodbye (Eric Clapton)
11. I’ll Be There (If You Ever Want Me) (Don White & Eric Clapton)
12. The Old Man And Me (Tom Petty)
13. Train To Nowhere (Mark Knopfler, Don White & Eric Clapton)
14. Starbound (Willie Nelson)
15. Don’t Wait (Eric Clapton & John Mayer)
16. Crying Eyes (Eric Clapton & Christine Lakeland)

 A видеото на The Breeze можете да видите тук:Коментари