Графитени души...На 21 юни, на прага на най-дългият ден в годината, в столицата ще се случи интересно събитие и това е националният Спрайт графити фест 2014. Програмата включва графити битка между изгряващи таланти, уъркшоп за начинаещи и музика на живо с Ogi23, DRS и диджей Sava.

Това нестандартно събитие се организира за 11-и път, като освен традиционната битка между 10-те най-добри изгряващи графити артисти от цялата страна, в това издание на феста е предвиден и уъркшоп за начинаещи на възраст между 12 и 16 години.

Точното място на събитието е в района между „Слончето” и „Езерото с лилиите” в Борисовата градина, а официално събитието ще бъде открито в 17 ч., когато започва музикалната програма с летните ритми на Ogi23.

Легендарното хип-хоп дуо DRS ще ги последва на сцената, а диджей Sava ще се погрижи за всички, които имат сили да танцуват до края. Графити доайените Arsek, Erase и Goat са ментори на уъркшопа и членове на журито.

Графити битката, т.нар. Sprite Graffiti Battle, е състезание, в което участват артисти и отбори от цялата страна. 10-те финалисти са подбрани след предварителен конкурс за скици, който се състоя на официалната "Фейсбук" страница.


Журито, което ще оценява участниците в събота, включва още председателя на Сдружението за младежка култура и съвременни изкуства "Радар" Евгений Иванов, и Николай Тодоров - Ник, основател и управител на веригата магазини "На тъмно", които са традиционен партньор на Sprite Graffiti Fest от създаването му досега.

Първата дисциплина в състезанието е рисуване на цветна скица във формат А4 на тема Fresh Start. Втората се нарича throw up и трябва да бъде завършена в рамките на 60 секунди от всеки участник. Тя представлява бързо нахвърляне със спрей върху стена на дума или число, съставени от не повече от два-три символа. В последния етап състезателите прерисуват цветната си скица от първи кръг върху стена с размери 5х2 м.

Всички категории се оценяват отделно, като участникът с най-висок общ резултат става шампион. За него и класираните на второ и трето място има материални награди.

Уъркшопът също се провежда в три модула - теория, практика и работа на маса. Теорията обхваща кратка история на графити, индивидуални и професионални ползи от рисуването на графити, основи на графитите и въведение в стиловете.

Упражнение на техники върху стена, рисуване на скица върху лист и прерисуване на скицата върху голяма стена са елементите на втория модул.

Работата на маса се състои от: рисуване върху хартиен макет на влак; създаване на платна и фланелки с шабл лон; коментари и насоки по скици, които участниците са донесли със себе си.

Не изпускайте националният Спрайт графити фест 2014 – различното, цветно събитие на България.

 

 

Коментари