Да хапнеш мръсотияБезспорно един от бичовете на съвременното човечество, това е замърсяването на въздуха. Като оставим настрани липсата на желание от страна на множеството чудовищни индустрии за справяне с проблема, няма как да не се съгласим, че едно от решенията в тази посока са еко автомобилите.

Дотук добре, но от другата страна на неравенството се появаява нова възможност...И тя се нарича „смогоядни технологии„. 

И без да бавим топката ще изясним, че пример за такава технология е т.нар. „смогоядна фасада”. Но това не е всичко – млади хора, студенти от Университета на Калифорния в Ривърсайд са предложили „смогоядна керемида”, която също може да изиграе своята значима роля в борбата със замърсяването на онова, което дишаме и по-точно - в премахването или намаляването нивата на азотния оксид – отровен газ, който с приоритет бълват любимите ни автомобилите и електроцентралите.Идеята като повечето свежи хрумки е общо взето простичка - керемиденият покрив, замислен от младежите, ще филтрира въздуха посредством евтино покритие от титанов диоксид, което е в състояние да разгради азотния оксид до по-малко вредни компоненти. Редуцирането на завишените нива на азотни оксиди във въздуха осезаемо ще подобри качеството му.
Студентите са установили, че това просто и достъпно покритие от титанов диоксид може да премахне между 85 и 95 процента от азотния окис от атмосферата. Един покрив с подобни „подобрени” керемиди срещу дребна сума, може да „глътне” емисиите на един автомобил, каран над 17 000 километра, в продължение на една година.

Студентският дизайн наскоро спечели награда в студентския конкурс за дизайн на Агенцията за защита на околната среда в САЩ.

Общо взето една новина, която за сетен път доказва, че сме едни марионетки в ръцете на Световното правителство, което знае само едно – да лъже нагло и безочливо, че решения на проблемите няма, или пък, че струват инвестиции, които не си струват...

Нещо, с което очевАдно не можем да се съгласим!

Коментари