Да ни е честит празникът!!!

Днес, 1-ви юни, всички ние имаме празник! Иска ли ни се или не, трябва да си признаем, че няма нищо по-хубаво от това да усещаш пухкавата мекота на детството. Каквото и да ни се случва трябва да запазим поне частица от детето в себе си!


Иначе сухата статистика сочи, че Международният ден на децата се чества на 1 юни в почти всички страни от бившия Социалистически лагер. Началото е дадено на Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 г. в Женева (Швейцария). В България става популярен след 1949 г., когато Москва обявява, че 1 юни се приема за Международен ден за защита на децата. 


В страните с комунистически режими празникът е наричан официално Международен ден за защита на децата. Почти не е придавана политическа окраска при честването му. След промяната на политическата система в тези страни празникът е съхранен. Този ден е един от най-запазените празници за децата.


На 14 декември 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата. Тази дата, обаче, не е повсеместно възприета, тъй като голямото мнозинство от страните в света предпочитат да съхранят традициите си в честването на празника.

Любопитно е да знаем, че днешният ден на детето е и Ден на труда на Бахамските острови.


В Кения пък днес денят е наричан Мадарка — Ден на свободата, докато в Палау (където и да се намира) е Ден на президента, а в братски Тунис честват Денят на конституцията и победата.Очевидно празници бол! Да са ни честити!

Коментари