Загадъчният Banksy

Малцина са хората, познаващи истинската самоличност на уличния британски артист Banksy, който е превърнал защитата на своята самоличност във форма на изкуство.


Бристолският полу-митичен статус е виждал цени за творбите му, достигащи небесата, като най-умопомрачителната цифра е £1милион, дадени на търг.


Неговите редки, но мащабни изложби са ситуирани в складове, а не в уютни галерийни пространства, но сега негов бивш сътрудник е решил да постави творбите му в лондонската Sotheby's S2 галерия.


Стив Лазаридис, който е  работил с Banksy като негов пръв арт мениджър до 2008-ма, е събрал 70 автентични творби за изложба и разпродажба.Някои от тях не са показвани пред публика никога, а са попадали направо в ръцете на частни ценители, но сега от  Sotheby's се надяват на тълпи от почитателите на Banksy , които ще искат да видят нещата му.

За онези с дълбоки джобове, най-скъпата творба за продажба е с цена £500,000, което значи, че някой, някъде ще спечели доста...


Сред творбите има и такива с цени между £50 и £250, но паралелно с нарастването на популярността на Banksy нарастват и цените на творбите му.


„За хората, готови да платят £50 за негова работа трябва да побързат, защото е вероятно цените да скочат до £1,500”, споделя  Лазаридис. „ А после творбите достигат до £5,000 и всички, платили £1,500 смята, че са „ударили” джакпота.  Цените растат стремглаво, достигайки до £50,000 за рисунка, която едва ли ще продадете”, допълва Лазаридис.Banksy започва кариерата си като уличен творец в Бристол преди да започне да рисува върху платна с комерсиална цел.


„Тогава повечевто питанки бяха „не е ли странно един уличен артист да рисува върху платно, спомня си Лазаридис.

„Но идеята е, че ако тези пичове не могат да създават творби и да ги продват , еидинствените хора, които стават за улични творци са децата на богатите и известните.” 


Звездата на Banksy изгрява след серия от изящни „каскади” като тайно постявяне на негови творби в реномирани музеи и галерии, включително и Tate Britain.


„Смятам, че неговата позиция беше, „ако хората не дойдат да видят нещата ми, то аз сам ще го направя”, казва още Лазаридис.


Banksus Militus Vandalus, плъх със спрей в стъклена кутия, за кратко бе прикован към стената на Природонаучния музей, за да изглежда като един от експонатите.


Това е една от най-скъпите творби, с цена от £500,000, въпреки, че от Sotheby мълчат относно сумите


Интересен е фактът, че нито един от графитите на Banksy не е премахнат от стена или сграда.


„Когато започнахме преди 15 години мнозина ни казваха, че това е „мисия невъзможна”, че никой не би купил творбите, не би дал и стотинка за тях, че няма да издържат „проверката на времето. Но ето ни след 15 години”, заявява гордо Лазаридис.Avon and Somerset Constabulary е друга творба от експозицията, която разкрива същността на  анонимността на Banksy”, казва Лазаридис.

Харизматичният Лазаридис нарича себе си „случаен търговец на картини”, който е помогнал на Banksy „да му се случат нещата”.


Много е трудно да представиш група от артисти, когато с един от тях с в такива отношения, споделя Лазаридис, който отказва да рзкрие каквито и да било подробности за самоличността на Banksy, но за сметка на това е достатъчно честен да признае, че Banksy не би одобрил тази изложба.


"Той ще я намрази. Той никога не е правил изложба в галерия. "Когато
Banksy поставя свои неща, това е събитие, а не изложба, всичко е като едно цяло. Това не нещо, което той би направил.


„Смятам, че все някой ще се досети, че аз обичам работите му,  познавам го и съм сигурен, че съм поставил творби, характерни за цялата му досегашна кариера, завършва Лазаридис.


Експозицията от  творби на Banksy в лондонската  Sotheby's S2 галерия можете да видите от 11 юни до 25 юли.


Коментари