Соларности с марка Google


Непосредствено след Деня на Земята (22 април) вездесъщата Google, която отдавна има интерес към възобновяемата енергия и изкупува ВЕИ ферми, оповести новата си инициатива в партньорство с производителя на слънчеви клетки SunPower Corporation
Двете фирми са създали фонд на стойност 250 млн. долара за изкупуване и отдаване под наем на хиляди слънчеви панели на американските потребители. От двете фирми твърдят, че инициатива ще позволи на американците да имат достъп до слънчева енергия „при цена, която е по-ниска от нормалната им сметка за електроенергия“.
Стартът на това амбициозно начинание започва с наливането на „скоромната” сума от 100 млн.от страна на Google и 150 милиона от SunPower. Интернет гигантът казва, че е избрал да си партнира именно с SunPower, тъй като фирмата се слави с високо качество, сериозна надеждност на панелите и това, че могат да генерират до 50 процента повече мощност на единица площ, както и гарантирана производителност и по-бавно остаряване.

Соларният лизинг става все по-популярен вариант за тези, които искат да се възползват от покривните соларни инсталации, но не могат (или не искат) да направят необходимата първоначална инвестиция. 
Лизингът на слънчеви панели често означава, че всички дейности по поддръжката и ремонти се оставят на компанията, която е собственик на оборудването. Все пак потребителите са наясно, че трябва да се откажат от държавните субсидии за възобновяема енергия и данъчните кредити в подкрепа на подобни проекти.
За разлика от други програми за слънчев лизинг, които обвързват собствениците на жилища за 10 или 15 години, инициативата на SunPower / Google ще даде на потребителите възможност да изкупят своята система след шест години ползване или в края на срока на лизинговия договор.

Коментари