Велосипедното електризиране идва
Небезизвестната  многонационална фирма, специализирана в сферата на търговията с домашно обзавеждане Ikea възнамерява да пусне в продажба електрически велосипеди, съобщава Greentech. 

Опитите на веригатада промени начина, по който хората ядат, пазаруват и осветяват домовете си не е от вчера, но сега шведската компания е решена да промени и начина, по който пътуваме. И това ще бъде появата на вездесъщия електрически велосипед.

Като начало, струващото „едва” $1000  возило, наречено Folkvanlig, ще се появи в Австрия. Колелото има шест режима на каране ище развива завидните 70 км/ч, което означава, че са възможни и по-дългички пътувания с това устройство. Байкът ще се захранва от литиево-йонна батерия, която се подпомага от въртенето на педалите.

Рамката от стомана и алуминий на колелото идва в два варианта – женски и мъжки – и тежи 27 килограма. Зареждането на мотора отнема около пет или шест часа при използване на стандартен контакт, тоест батерията може да се зарежда нощно време или пък докато човек е на работа.

Интерес представлява името на велосипеда, което е съчетание  от шведските думи за „приятелски“ и „хора“. Компанията все още не е обявила кои ще са следващите пазари, след Австрия, където ще пусне е-колелото. Неяснота гризе душите на феновете на еко придвижването – ще трябва ли потребителите да си го сглобяват сами?Коментари