Скритите козове на ПловдивКакво би станало с всичкия труд, хвърлен за кандидатстване за титлата Европейска столица на културата, ако градът ви не бъде избран за победител? 
Среща с тази тема под наслов "В културата всички са победители" се проведе в италианския град Сиена на 11 и 12 май, като от българска страна участие взеха Пловдив, София и Велико Търново, съобщава mediacafe. Трите града представиха своите дългосрочни стратегии, които биха изпълнили, независимо дали ще се преборят за високото отличие Европейска столица на културата 2019. 
Модератор на срещата беше проф. Д-р. Андреас Йоханес Вийзанд, международен експерт в сферата на културата и бивш член на журито, което избира Европейска столица на културата.
Пловдив акцентира върху три основни приоритета в програмата си – децентрализация на културния живот, социални иновации и преосмисляне на градските пространства.
На форума бяха представени и кандидатури на градове-кандидати, които не са били номинирани за титлата – Лунд (Швеция), Острава (Чехия), Зондерборг (Дания), Утрехт (Холандия), както и реализацията на алтернативните им планове. Тамара Перишич, заместник-министър на културата на Хърватия, презентира подготовката за стартиране на инициативата Европейска столица на културата през 2020г. в Хърватия.
Публикация, съдържаща предложения и добри практики, формулирани по време на форума се очаква да се появи в резултат от проведената работна среща, за която ще помогнат и всички участници в нея. Тя ще бъде изпратена до всички градове-кандидати за Европейска столица на културата, които не присъстваха на срещата, както и до Европейската комисия.

Сиена е сред шестте италиански града, които участват в надпревара за Европейска столица на културата през 2019. През тази година един български и един италиански град ще бъдат номинирани за Европейска столица на културата за 2019г.


Коментари