Пловдивска кубинска спирка в началото на края...


В началото на своето прощално турне легендарната кубинска музикална формация "Буена Виста Соушъл Клъб" ще изнесе концерт в Пловдив. Кубинските музиканти от състава, мнозина от които са свирили в България ще пеят в подкрепа на кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019г.
Последното турне на неповторимата кубинска формация, наброяваща до 15 музиканта, ще започне  през месец юни от Франция, ще покори Европа, Южна Африка и ще завърши с множество концерти в САЩ.
На сериозно изпитание ще бъде подложена зала 1 на НДК  в столицата на 30 юни, където популярната група ще свири, а на следващия ден - 1 юли, кубинците ще омагьосат свяоите фенове на Античния театър в Пловдив.
На това прощално турне ще присъстват всички живи членове на оригиналната формация – Омара Портуондо, Елиадес Очоа, Журайро Мирабал, Барбарито Торес, Исус Рамос и още девет музиканти присъединили се към тях през годините от тежката кавалерия на кубинските музиканти – Папио Виедо, Роландо Луна, Педро Пабло, Андрес Кояо, Филберто Санчес, Алберто Ланоче, Луис Алемани и Карлос Калунга. Очаква се фиестата на неподражаемите кубински изпълнители да продължи два часа.

За музиката на "Буена Виста Соушъл Клъб" спокойно можем да твърдим, че това е нещо много повече от музика, това е състояние! Слушайки композициите, ние се потапяме в улучките на стара Хавана, във времето преди революцията от 1959-а, време с дъх на ром и хавански пури, с вкус на сладък и безметежен живот и красиви жени.
Магията, която създават музикантите от формацията сякаш заличава времето, изтрива белезите от лошо настроение и вдъхва желание за живот. От изпълненията им струи свобода и щастие.
Историята на "Буена Виста Соушъл Клъб" започва през 1997 г., когато американският китарист и откривател на таланти Рай Кудър издава диск с автентична кубинска музика. Кудър, вдъхновен от запис от кубинския музикант Хуан де Маркос Гонзалес, заминава за Хавана, за да издири музиканти ветерани. Той осъществява проекта си, въпреки пречките от различните политически системи. Кудър изкарва от дълго забвение иконите от предреволюционния период Ибрахим Ферер, Компай Сегундо и Рубен Гонзалес и възкресява удивителната музика на талантливите музиканти.
Дискът носи името на техния популярен клуб за срещи с музика и танци, затворен след революцията в Хавана - "Буена Виста Соушъл Клъб" - прекрасно име на проекта и формацията. Уникалната смесица от американски джаз, кънтри и пулсиращите афро-кубински ритми завладяват публиката и критиката. Кудър подбира за проекта си двайсет музиканти, които правят записите за компакт диска, включително неговия син - Йоахим Кудър, който тогава е едва 19 годишен. Албумът е записан само за шест дни, а съдържа четиринадесет песни. Нито една от песните не е правена в студио, всички са записани на живо в домове или заведения.
Светът буквално се влюбва в горещите и екзотични кубински ритми – ча-ча-ча, мамбо и румба, такива, каквито са в златните кубински години – 30- те до 50- те на миналия век. А концертните зали пеят и танцуват с музикантите, макар повечето от тях да са влезли във формацията в преклонна възраст. Заедно с любовта на публиката дискът "Буена Виста Соушъл Клъб" получава и най-престижната музикална награда - „Грами“.
През 1999 г. големият режисьор Вим Вендерс увековечава творчеството и таланта на кубинските музиканти. Лентата му мигновено се превръща в култов филм с името “Буена Виста Соушъл Клъб”. Саундтракът към него става изключително популярен по целия свят. Филмът представя част от песните, записани в Хавана и откъси от концерти в Амстердам и Карнеги Хол в Ню Йорк и прави кубинските ритми още по-популярни, а музикантите – легендарни. За времето на съществуването си в „Буена Виста Соушъл Клъб“ са участвали над 40 музиканти. Формацията се превърна в биг бенд от виртуози, в който няколко поколения музиканти празнуват кубинската музикална традиция с всеотдаен устрем. 
Концертите от прощалното турне в България се организират от „БГ Саунд Стейдж“ и „Кийн актс“.
Не пропускайте уникалнатаБуена Виста-фиеста в Пловдив, на 01 юли 2014 г. на Античния театър. Можете да закупите билети онлайн тук: http://www.eventim.bg/bg/bileti/buena-vista-social-club--adios-tour-plovdiv-sofia-59/events.html

А атмосферата на кубинските музиканти можете да почувствате от следващото изпълнение:
Коментари

Анонимен каза…
neveroqtni!!!!!!