Дървен, електрически и шикЕто че в 21 век, във времена на високи технологии и масова компютъризация на бял свят се пръкна първият електрически дървен велосипед, излязъл изпод чука и длетотото на напредничави холандци.

Практически това чудо на техниката, и по-скоро електрическата версия на дървеното колело бе предсатвена по време на холандския фестивал на устойчивия дизайн Goed в Уилямсбърг, Бруклин.

Дървеното електрическо еко возило е проектирано от Ян Гуневег и Пиет Брандиес и е конструирано от дъбова дървесина, която е с устойчив произход от горите в Източна Франция. Всички компоненти във велосипеда са висококачествени, а електрическото задвижване включва 225w електромотор на предното колело. Това позволява достигането на максимална скорост от 24 км/ч (на равен терен) с пробег от 48 км.  Шест часа са нужни, за да заредите своя верен спътник на 100%, но пък 3 часа са достатъчни зареждането да достигне приличната цифра от  80%.Тук няма как да не споменем леко негативният елемент в цялата изненада, а именно, че теглото на велосипеда си е цифром и словом 20 (двадесет) килограма. Но всичко това избледява тутакси, в мига, в който разберете, че цената на този превоз е четирицифрена сума...


Все пак бащите на този уникат се надяват това да провокира повече хора в големия град Ню Йорк да се понесат шеметно именно на велосипед вместо на скъпата за поддържане кола.


Коментари