Червеното вино снощи пих...


Дори снощи да не сте пили червено вино (макар, че след ракията си беше повече
 от логично), според ново научно изследване, цитирано от BBC, червеното вино
може да не е толкова полезно, колкото ни се иска.
Учените са изследвали съставките в различни напитки, които претендитат, че са
източник на  добро здраве.
Научният екип е наблюдавал здравето на около 800 селяни от региона на
Кианти в Италия, за да види дали техните местни питиета имат някакво 
забележимо въздействие.
Те не са открили категортични доказателства, че съставката на виното 
„ресвератрол” (вид естествен фенол, който се произвежда по естествен път 
от няколко вида растения) спира сърдечните заболявание или удължава живота.
Все пак експертите казват, че са необходимо повече изследвания, за да бъде 
дадено категорично становище по този въпрос.
Историята с „ресвератрол”–а може да се окаже случай , от  който да се извадят 
изводи  за ползите  за здравето, които не издържат  „проверката на времето”.
 По този повод The British Heart Foundation е започнала свое собствено 
изследване на съединението „ресвератрол”.
Френският парадокс
Множество изследвания са се опитвали да обяснят твърде ниската сърдечна 
заболеваемост във Франция, въпреки, че в менюто на много от жителите на 
страната мазнините са в големи количества.
Според някои това е резултат от умерената употреба на червено вино.
Множество изследвания показват, че употребата на червено вино, черен шоколад
и плодове (ягоди, боровинки, малини) намаляват възпалението, което кара
изследователите да спекулират , че обяснението за този ефект е в 
тяхната обща съставка „ресвератрол”.
Но проф. Richard Semba от медицинския колеж Johns Hopkins и неговите
колеги не намират доказателство за това.
Те са избрали две малки градчета в Тоскана, където са провели тестове и 783-ма
възрастни души, живущи там са се съгласили да участсват в изследването.
Доброволците са подали подробна формация за това, с какво се хранят 
ежедневно, освен това са дали проби от урина за измерване на техният прием на
„ресвератрол”.
По време на 9-годишното изследване 268 от мъжете и жените са починали, 
при 174-ма са се появили сърдечни заболявания, а 34 са заболели от рак.
Но наличието на „ресвератрол” в урината не е свързано с риска от смърт,
риска от сърдечни заболявания, както и с този от появата на рак.
Няма връзка и с никакви маркери за въпаление на кръвта, се казва в доклада,
публикуван в  JAMA Internal Medicine.
Професор Semba казва още: „общоприетото мислене е, че някои храни са добри 
за здравето, защото съдържат „ресвератрол” , но ние не откирихме нищо такова”.
Той добавя, че ползите от употребата на червено вино, яденето на черен 
шоколад и плодове (ягоди, боровинки, малини), ако ги има, би трябвало да 
идват от други съставки. Освен това не е ясно, колко трябва да се яде и пие, според
ученият.
„Това са комплексни храни и всички ние наистина смятаме, че ползите 
най-вероятно не се дължат на ресвератрол-а”.
Maureen Talbot, старша медицинска сестра в British Heart Foundation, казва:
„Докато съществува интерес резултатите от това изследване няма да променят 
съветите за хранене, които ние даваме. Хората трябва да продължат да ядат много 
плодове , зеленчуци и  пълнозърнести храни”.
„Ние признаваме необходимостта да се знае повече за действието на 
ресвератрол-а”, затова се финансират изследвания , касаещи  кръвоносната 
система и сърцето.
Това изследване има жизненоважно значение, тъй като би могло да бъде
основа на бъдещата медицина, завършва сестра Талбот.
 А аз ще завърша с простичкия съвет: Ако тялото ви се нуждае от няколко
чаши червено вино и сочна пържола- дайте му ги! И не мислете 
много-много за научните изследвания. Все пак всяко добро решение на 
човечеството е било предшествано от употребата на божествената напитка 
с ален цвят!

Коментари