Предстои Европейската нощ на музеитеНа 17 май ще се случи поредната Европейска нощ на музеите.

Днес в нея вече участват хиляди музеи и галерии от целия континент. В София проявата традиционно е под патронажа на Френския институт, българското Министерство на културата и Столична община. 

Министерството на културата е националната институция, която партнира на френската страна за провеждането на Нощта на музеите.
По своя формат Европейската нощ на музеите е широко отворена програма, при това - към възможно най-широк кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до ценностите, които музеите предлагат, но и до техните послания.

В Нощта на музеите, когато посещенията са безплатни и работното време е удължено до полунощ, вратите си отново ще отворят десетки пространства за изкуство и култура в цялата страна. 

България се включва все по-активно в тази чудесна инициатива, стартирала от Франция - в миналогодишното девето издание на Европейската нощ на музеите само в София близо 150 хиляди души се посветиха на обиколки на музеите и галериите, присъединили се към проявата.

С увеличаването на броя на участващите музеи и галерии в Европейската нощ на музеите на практика се увеличава и възможността културното послание на тази инициатива да достигне до по-голям кръг от хора, и най-вече - до младото поколение.

За втори път Пловдив, който е кандидат за Европейска столица на културата 2019-та, се включва в нощта като тази година горещите точки, в които ще има прояви са следните: Археологическият и  Етнографският музеи , Градската художествена галерия, Исторически музей –Пловдив, както и Общинско предприятие „Старинен Пловдив”, който ще представи програма в 3 свои къщи.

Частните галерии, които ще отворят врати за пловдивчани и гости на града са:

Арт галерия музей „Филипополис”, „Аспект”, „Волар”, „Галерия Инджов”, Дружество на пловдивските художници, „Дяков”, „Жорж Папазов”, „Коридор”, Културен център „Тракарт”, „Резонанс”, „Ромфея”, Соня Станкова с фотопроекта си „Хората на Пловдив”, Център за съвременно изкуство „Баня Старинна”, ЦВМИ „Източен”48, „Червеното пони”, „Възраждане”.

Те ще дадат възможност на гостите си да видят доброто българско изкуство, да поговорят с авторите, да чуят концерти, да видят на живо демонстрации как се създава изкуство с различни техники.

Началото на тази страхотна проява - Европейската нощ на музеите и галериите е поставено през 1997 г. в Берлин, когато кметът на града решава да експериментира, за да привлече по- разнородна публика, като музеите и галериите продължат работния си ден и посрещнат посетители и през нощта.

Както можем да се досетим опитът е успешен и проявата става факт през следващите години в много европейски градове. Нещо повече - има пролетно и есенно издание.

През годините Европейската нощ на музеите и галериите търпи множество промени и развитие, за да се стигне до 2005-та година, когато Министерството на културата на Франция организира мащабна общоевропейска нощ на музеите и галериите във всички страни, членки на Европейския съюз.

Тази година организирането на Европейската нощ на музеите и галериите в Пловдив ще се случи благодарение на сътрудничеството на българското Министерство на културата с това на Франция, под чиято егида се провежда събитието.

За проявата са изработени два вида плакати - пловдивски, разпознаваем за пловдивчани от миналата година, и адаптираният френски - разпространен в Европа.

На 17 май 2014-та музеите и галериите в Пловдив ще бъдат отворени за посетители от 19 до 01часа.
Коментари