Документалният прощъпулник на Скорсезе


Документалният филм на Мартин Скорсезе за литературното списание The New York Review of Books ще има световна премиера тази година на фестивала в Шефийлд.
A 50 Year Argument” режисиран съвместно то Скорсезе и Дейвид Тедеши показва влиянието на списанието върху американската култура от появата му през далечната 1963-та.
Творбата ще бъде показана като част от филмовия фестивал през юни.
Другите премиери са „Stop At Nothing: The Lance Armstrong Story” на Алекс Холмс и филмът на Ким Лонгиното Love Is All.
Love Is All”, който разглежда любовта и ухажването през миналия век ще бъде представен със саундтрак на живо, изпълняван от шефийлдският музикант Richard Hawley в историческата Chatsworth House.
Фестивалът, който датира от 1994, се слави като един от водещите в областта на документалното кино в цял свят.

Тази година афишът включва и „Happiness” на Томас Балмс, който разказва за планинско селце някъде в Бутан, което за пръв път  се сдобива с електричество и телевизия. Лентата ще бъде показана в пещерата Peak District, позната още като „Дяволският задник”.
Miners Shot Down” разказва за масовото клане от 2012-та, когато южноафриканската полиция застрелва 34 стачуващи миньори. Очаква се филмът да хвърли светлина върху проблемите в Южна Африка.
Сред другите световни премиери са The Last Man On The Moon” – една история за бившият космонавт, както и „One Rogue Reporter, написан и режисиран от разочароващият таблоиден драскач Rich Peppiatt.

Финалът на събитието е насрочен за 12 юни, и ще бъде закрит с изпълнението на поп бандата Saint Etienne, които на живо ще изпълнят саундратака към филма на Пол Кели „How We Used To Live, в който има кадри от Лондон, заснети в продължение на около 30 години, миналия век.

Коментари