Грешките които допускаме в кариерата сиВ работата, както и в живота, всички ние правим грешки!
Без значение кой си или колко добър си в професията си, все някога допускаш грешка, правиш гаф.

Как обаче реагира всеки на случилото се?
Професионалистите могат да се поучат от грешките и да ги използват за усъвършенстване, но така или иначе има няколко нещица, които е добре да запомним, когато правим поредната глупост в работата си.

Обеца на ухото

Какво сгафих? Бих  ли могъл да го избегна? Какво друго можех да направя? Нека помислим за пътя, отвел ни до грешката, или нещото накарало ни да я направим. Нека това ни е обецата на ухото, която да ни предпази от подобни грешки в бъдеще.

 

Демонстриране на възможностите за справяне с проблема

Ако  по някакъв начин сте се провалили не бързайте да се паникьосвате или да изперквате! Вместо това запазете хладнокръвие, поемете дълбоко дъх и намерете решение на проблема. Разбира се, че когато допускаме грешки това е кофти. Когато решаваме голям проблем, който сме си създали, това подчертава уменията ни да се справим с него. Ще осъзнаем, че ако мислим трезво за решението на проблема ние ставаме все по-уверени в самите нас и ще се притесняваме много по-малко, знаейки, че можем да разрешим създалата се ситуация.

Да оправим бъркотията

Ако не действаме бързо, когато разлеем чаша с вода, водата се разтича и може да причини щети. Същото се отнася и за грешките в работата ни. Колкото по-бързо разчистим ”кашата”, която сме натворили, толкова по-малки ще бъдат последствията.
Не пренебрегвайте грешките, но ги поправете колкото се може по-скоро.Да поемем отговорност

Най-важното при всяка грешка, която правим е, че ние сме отговорни за нея. Гадно е, но такъв е животът. Един истински мъж или жена винаги поема отговорността за грешките си. Без изключения, но не му пука особено, и винаги има логично обяснение.


Намерете начин да сработи

Губили ли сте голям клиент, от който вашата фирма е зависима? Защо не пробвате да си го върнете? Спорихте ли за това с шефа си? Дискутирайте всичко това с боса и опитайте да намерите начин  да заздравите отношенията си. Грешките не бива да ни „събарят”, а по-скоро трябва да ги използваме в своя изгода.

Запомнете: Провалът не е Край

Знаете ли колко пъти имена като Уолт Дисни, Стив Джобс и Опра Уинфри са се проваляли? Много! Но те са използвали всяка допусната слабост, за да продължат напред. Провалът е само една пропусната възможност във вашия план за живота, но грешките са тези, които ни доближават до нещата, които в крайна сметка водят към успеха. Не оставяйте грешките да ви разочароват, което би могло да доведе до истински провал, а просто се поучете от тях!
Коментари