Перфектната вълна срещу животаKenji Croman има счупени кости, разместени рамо и лакет, претърпял е мозъчно сътресение и на няколко пъти е щял да се удави. Освен това през годините многократно се е натъквал на акули.  

Преди няколко години го връхлита 10-метрова вълна, прегъвайки тялото му до такава степен, че сам се рита в главата.
  
"Буквално чух пукането на всяка кост в тялото ми”, казва той.

Croman снима океанските вълни от 2008, често рискувайки живота си, за да направи перфектната снимка.

Въпреки рисковете и неизбежните наранявания, следващи фотографирането на вълни, жителят на Хавай, сърфистът и бивш плувец не може да се занимава с нищо друго. 36-годишният фотограф обича тръпката от това да посрещне фронтално вълната и да я снима.

Освен това той често създава реклами в Instagram за Dos Equis, Maui Sunrise Shells и други компании. Croman е имал възможността да снима някои от най-прекрасните девствени плажове в Южна Америка и Мексико, благодарение кампанията за набиране на средства Kickstarter.Но болшинството от заснетите от него вълни са в близост до дома му. Кой е –любимият му миг?
При изгрева на слънцето над Sandy Beach в Oahu, Хавай, макар че вълните са красиви по всяко време.

Онова, с  което вълните пленяват  Croman е непредсказуемостта на всяка една, нейната неповторимост, така както един пръстов отпечатък е уникален.

Той снима вълните от ъгъл, който позволява на зрителя да ги види  как се разбиват като на забавен кадър.

„Да се снимат вълните изисква много повече от  това просто да плуваш до там, където позовлява сърфът, и да чакаш”, казва Croman.

В нощта преди да снима той обикновено  проверява сайта Surfline.com, който осигурява прогноза в момента и информация за океана. Croman се запознава с това какви ветрове духат, имали вълни, получава информация за часа на прилиевите и отливите.

За съжаление няма идеален начин за него да се предпази.

Той  е съгласен, че вероятно има приспособления за защита, с които той може да бъде оборудван, но е убеден,че едва ли може да направи нещо сериозно срещу смазваща 10-метрова вълна.Най-трудната част от заниманието на Croman е да запази хладнокръвие при вида на помитащата всичко вълна, когато първичния инстинкт те кара да се паникьосаш и да плуваш надалеко.

”Веднъж рискувах да снимам 25-метрова вълна, но за съжаление на снимката тя изглеждаше като 3-метрова”, споделя той и добавя, че 25-метровата скала на заден план не е била достаъчна, за да даде правилната дълбочина на кадъра и да бъде усетена големината на вълната.

Croman изучава надигащите се вълни, търсейки модели и точното време, когато вълната се разбива. В най-добрия случай Croman може да направи три кадъра на една вълна.


"Снимам вълните толкова години и едва сега започвам да виждам вълната като на забавен кадър”, завършва разказа си странният  търсач на силни усещания.


Коментари