Създадоха уникална детска площадка


Да излезеш извън общоприетото, да направиш нещата нестандартно, в повечето случаи е приятно, особено когато създаваш нещо стойностно, нещо приложимо и необходимо, каквото е детската площадка.
Именно нестандартен е бил подходът на хората от PPAG Architects, създали уникална  детска площадка в Квартала на музеите във Виена. Както се вижда от снимките тя е  направена от преплетени върбови клонки, които живеят и увиват детския кът в зеленина. Според създателите на площадката това е „един вдъхновяващ дизайн, който расте със сезоните“. Проектът е удостоен с награда на Architizer A + Awards в категорията за временни структури за 2014г.
Освен различната визия, така създаденото място за забавление на малчуганите има доста предимства пред традиционните детски площадки.
На първо място зеленината около пясъчника очевидно е преграда пред парещите слънчеви лъчи, особено през летните месеци. Това е безценно за местата за игра, където няма много дървета, под чиято сянка да се крият малчуганите.

В ограденото пространство на тази уникална площадка хлапетата са защитени като във вътрешен двор на къща, а в същото време родителите могат непрекъснато да наблюдават своите деца.
Идеята е силно приложима и в български условия, тъй като в много случаи така създадена площадката за игра може да предпазва от замърсяването на пясъчниците от някои домашни и недомашни четириноги.
Плетката, използвана при детската площадка се базира на древна японска тъкачна техника на име Кагоме. Решетката от върбови клонки започва с техните корени, които са посадени в почвата, а нагоре стеблата са преплетени помежду си. Това става най-лесно с едногодишни върбови стебла. Оформилата се мрежа засенчва леко и осигурява безопасна среда за децата. Освен това тя расте и се променя със сезоните.


Коментари