Конкурентно зеленясване


Германският град Есен, Любляна в Словения, холандският Неймеген, Осло в Норвегия и швейцарският Умео са петте града финалисти, които продължават в следващия етап от надпреварата за приза „Европейска зелена столица“ за 2016 г. 

Отличието се връчва всяка година на един европейски град, като признание за неговите постижения по отношение на устойчивостта на околната среда. За първи път тази година в надпреварата могат да участват европейски градове с над 100 000 жители, тъй като по-рано бяха допускани само градове с двойно повече население - над 200 000 души.
    Споменатите градове са били избрани измежду 12 участници от цяла Европа, а независимаи  експерти са оценили всяка кандидатура въз основа на следните показатели:
·     изменение на климата: смекчаване на последиците и адаптиране;
·         местен транспорт;
·    екологично чисти градски зони, включително устойчиво               използване на земята;
·        природа и биологично разнообразие;
·      качество на въздуха;
·      качеството на звуковата околна среда;
·         генериране на отпадъци и тяхното управление;
·        управление на водите;
·       обработка на отпадъчни води;
·       екоиновации и устойчива заетост;
·        енергийни характеристики;
·       интегрирано управление на околната среда.


На 23 юни в Копенхаген  градовете финалисти ще представят своята визия, своя потенциал като пример за други градове,както и своята комуникационна стратегия пред журито. Кой ще спечели отличието „Европейска зелена столица“ за 2016 г., ще стане ясно на следващия ден, 24 юни, на официална церемония.


Коментари