Съдебният "филм" на Тарантино


Съдия в САЩ е отхвърлил делото на Куентин Тарантино срещу клюкарския сайт Gawker, според който самият той е помогнал за появата на сценария на „The Hateful Eight.
Известният писател и режисьор е подал иск на стойност 1 млн. долара като компенсация от сайта, след провала на плановете за  заснемане на филма.
Според окръжния щатски съдия Джон Ф.Уолтър, Тарантино не е успял да докаже „пряко нарушение”на авторските си права.
Сайтът Gawker публикувал линк с появилия се през януари сценарий от 146 страници.
Тарантино обвинява сайта в "хищнически журналистика", но издателят твърди, че само е осигурил линк към Anonfiles.com, едно анонимно онлайн място, където сценария може да бъде видян.
Скандалният сайт твърди, че това не е поредната журналистическа сензация, тъй като документът бил вече наличен и правото на първа публикация на Тарантино не е нарушена, предвид факта, че сценарият е съществувал вече в онлайн пространството.
Освен това Gawker добавя, че Тарантино сам е разбутал обстоятелствата около разпространяването на сценария, тъй като го е давал на няколко души.
Съдията е постановил, че адвокатите на Тарантино не са успяли да докажат дали някой действително е виждал сценария, вследствие на линка на сайта Gawker.

Нова версия

През януари Тарантино разкри пред Deadline Hollywood (http://www.deadline.com/2014/01/quentin-tarantino-hateful-eight-leak-novel/),  че е давал сценария на шестима, включително на актьорите Майкъл Медсън, Брус Дерни и Тим Рот, и е бил твърде потиснат, заради изтичането на информация.
Режисьорът на „Криминале”(The Pulp Fiction) и на „Джанго без окови” (Django Unchained) споделя, че е разбрал ситуацията около сценария, когато в офиса му са започнали да валят обаждания от агенти, предлагащи свои клиенти за някои от ролите.
При четенето на сценария от Тарантино миналата седмица в Ел Ей, рецисьорът сподели пред публиката, че той все още работи върху филма.
„Аз работя по втория проект и ще завърша третия, но ние четем първия проект”, каза Куентин Тарантино.
Медсън, Дерн и Рот са взели участие в четенето на историята за ловци на глави през 19 век в Уайоминг, които попадат в снежна буря.

Според авторитетното издание Форбс (http://www.forbes.com/sites/emmawoollacott/2014/04/23/quentin-tarantinos-hateful-eight-lawsuit-dismissed-but-the-storys-not-over-yet/) в крайна сметка съдията е дал втори шанс на официалния екип на Тарантино да докаже правотата си, и съобщава за позволение за повторно разглеждане на случая с повече доказателства до края на месеца.

Коментари

Анонимен каза…
Quiero para darle las gracias por este gran maravilloso
ver ! I definitivamente disfruté cada poco de poco
de él. Tengo que marcado libro de revisar cosas que usted publique ...


Here is my blog post: http://www.adaraserviciosintegrales.com/index.php/limpieza-comunidades-sevilla