Пиеш вода, ядеш бутилката


Годна за ядене бутилка за вода са създали група индустриални дизайнери от Лондон с помощта на водорасли и техника, популяризирана от майстор-готвача на El Bulli – Феран Адриа.
Носеща странното, но определено изпълнено с възклица име „Ooho, тази бутилка, създадена от Родриго Гарсия Гонзалес, Пиер Паслие и Гулиемо Куше, съдържа вода в прозрачна мембрана, която може да има най-различни размери.
Техниката, с която е направено това ядливо балонче с вода се нарича сферификация – метод за оформяне на течности в сфери, разработен от учените още през 1946 г., но става обект на внимание едва когато започва да се използва в рецептите в един испански ресторант.
За да се превърне в „Ooho вода двете молекули водород и едната кислород първо се замразяват, а след това се поставят в разтвор, съдържащ калциев хлорид и кафяви водорасли. Когато в разтвора се вкара замръзналата вода, калциевата материя образува външен слой върху водната повърхност, която прилича на тънка и гъвкава кожа.
Резултатът е опаковка, която е „проста, устойчива, хигиенична, биоразградима и дори годна за консумация“, заявяват дизайнерите на този странен продукт.
Употребата на „Ooho е лесно – лек натиск към сферата води до облекчаване на жаждата, тъй като той провокира излизането на водата от своеобразната й обвивка.
Според дизайнерите техниката им може да замени традиционните пластмасови бутилки за вода изцяло, особено като се вземе предвид факта, че създаването на една Ooho струва около цент.
Още тази година се очаква Ooho да се появи „в продажба“ в Бостън, САЩ.Коментари