Акварелности от Георги ТерзиевДве са горещите точки в сърцето на стария континет, в които макар и за кратко ще шества българското изкуство, и по-точно - изобразителното. 

Акварелите на пловдивския талант Георги Терзиев ще бъдат изложени в Българския културен институт в Берлин на 29.04.2014 .
    Практически тази изява е деветнайстата самостоятелна изложба на твореца, която съдържа над 30 акварела от България и много други страни, както и няколко дървени пластики, които както сам казва Георги Терзиев е ”откривал по време на негови скитания и пленерни рисувания. Те представляват дървесни издънки, които след почистване и години изсушаване, съм ги изписвал с иконописни сцени - един мой стар занаят, който изучих и усвоих отдавна. Надявам се да представя добре, както себе си, така и страната ни!”, допълва авторът.Онова, което пък аз мога да допълня за Георги е, че той е възпитаник на техникума по дървообработване и вътрешна архитектура в Пловдив, специалност „Дърворезба”. След отбиване на военната си служба завършва учителски институт по изобразително изкуство, като до ден днешен преподава изкуството на четката на ученици, от 5-ти до 9-ти клас.

Георги има около 450-500 икони, след като през 1988-ма се увлича от иконите и през 1992 г. е приет в задругата на майсторите на народни художествени занаяти - специалност иконопис.
    Както  авторът споделя сам: „От 1998 г. паралелно с творческия занаят иконопис бях тотално омагьосан от акварела.Именно от тогава започна моето истинско творческо разгръщане.Иконата ме научи на труд, прецизност, дисциплина, а чрез акварела най-пълнокръвно изразявам своята душевност.

Берлинската проява на Георги Терзиев може да бъде видяна в рамките на около 20 дни – времето, в което картините на автора ще бъдат  факт в Българския културен институт в Берлин.На уникалния почерк и невероятно усещане, лъхащо откартините на Георги Терзиев ще могат да се насладят посетителите на Националния Етнографски музей в София. 
    Това е и втората от двете споменати изяви на пловдивския майстор на четката. Проявата ще присъства в пространството на музея от 8-ми до 28-ми май 2014г. Основният акцент  тук е  Северозападна България - турлашко. За тази поредица акварели Жоро споделя: „От там бе и дядо ми по майчина линия. Опиянен съм от прекрасната природа, старите над 100 години плевни и специфично разположение на китното селце Горни Лом. Почти всички изложени акварели ги рисувах на място, именно там.”


Най-сърдечно ви препоръчвам да посетите изложбите на Георги, защото съм убеден, че ще усетите красотата на видяното от автора по начин, който ще помните дълго, един досег с изкуството, който ще остави отпечатък в душите ви.


Коментари

Анонимен каза…
чудесно!