Джаз в картички и маркиПо случай Международния ден на джаза - 30 април Организацията на обединените нации (ООН) пусна на пазара пощенски марки и картички.

Дизайнът им е дело на Серджо Барадат, който споделя следното за работата си: „Това беше един прекрасен проект. Исках да създам цялостно произведение на изкуството, съставено от отделни елементи, където всяка марка е част от колажа, а всички заедно образуват една голяма композиция. Музата и бе провокирана от абстракцията, наречена „джаз“ исках да вложа в дизайна атмосферата и усещането за звук чрез цветовете. По време на работния процес слушах любими музиканти от старото поколение: Били Холидей, Нина Симон, Дюк Елингтън и много други артисти от 20-те до 50-те години на XX век.“

За Серджо Барадат можем да кажем, че той е известен със своята работа в сферата на дизайна и илюстрацията. Артистичен директор е на Пощенската администрация на ООН. Създаването на пощенски марки е едно от любимите му занимания: „Очарован съм от пощенските марки още от дете, когато ги събирах. Обичам този жанр. Те са като микрокосмос от изкуство и идеи и представляват нещо като пръстов отпечатък на споделена идентичност. Докато растях, за мен те бяха като магически документи, които ми помагаха да избягам и да развивам въображението си“, споделя  Барадат.

Марките, които той правил по случай Международния ден на джаза, се продават в долари, швейцарски франкове и евро, и могат да бъдат закупени в специализираните пощенски магазини на ООН в Ню Йорк, Женева и Виена.

На 30 април 2014 г. за трети път ще отбележим Международния ден на джаза. Всяка година този ден обединява различни общности, училища, артисти, историци, учени и джаз ентусиасти от целия свят, за да празнуват, да научат повече за джаза - неговите корени и бъдеще.

Джазът е получил признание във връзка с ролята си за насърчаване на мира, диалога между културите, многообразието, зачитането на правата на човека и човешкото достойнство, борбата с дискриминацията, насърчаване на свободата на изразяване и равенството между половете, засилване ролята на младите хора за социална промяна.

Коментари