Японец с престижна архитектурна награда


Наградата за архитектура „Pritzker” за 2014г. стана притежание на японеца Shigeru Ban, който използва тръби от дебел картон за създаване на временни жилища в зони, засегнати от природни бедствия.
56-годишният архитект е проектирал множество сгради, за да помогне на засегнати от природни бедствия и на бежанци.
Ban, който е сътворил и хартиена катедрала в Нова Зеландия, казва, че спечелването на престижната награда е голяма чест за него.
Отговорността му към „човешката кауза” е пример за всички, е мнението на специалистите, дали наградата на твореца.
„Иновациите не са ограничени от типа на строителство, а състраданието не може да бъде ограничавано от средтсвата. Shigeru Ban  направи нашия свят едно по-добро място”, заявява Tom Pritzker – шеф на Фондация Hyatt, която практически награждава японеца.
В продължение на 20 години Ban обикаля света, помагайки за проектирането на евтини, но много важни места за подслон на хора, претърпяли природни бедствия в Япония, Руанда, Индия, Шри Ланка, Хаити, Италия, както и във Филипините.

По повод престижната награда архитектът споделя, че трябва да бъде” много предпазлив”с оказаната му чест, заявявайки, че не е постигнал достатъчно.
"За мен наградата е сигнал да продължа да правя това което правя, а не да го променям, и да продължа да се развивам”, казва японският архитект, и добавя, че трябва все така да се вслушва в хората, за които работи - тези, претърпели природни катастрофи.
В своята работа архитектът много често използва рециклируеми материали като картонени тръби за колони, стени и носещи греди, които са лесни за монтаж и демонтаж, а освен това могат да бъдат направени водо- и огнеустойчиви.
Работата на японеца в полза на хората започва през 1994-та, като отговор на геноцида в Руанда, засегнал милиони хора. ООН го наема като консултнт, след предложението му да изгради подслони от картонени тръби в Централна Африка.
След земетресението в L'Aquila, Италия, през 2009-та, той създава временна зала, в която градските музиканти да продължат своята дейност. Shigeru Ban  прави и временни класни стаи за децата, засегнати от земетресениетовпровинция Сечуан през 2008-ма година.

Докато се изчисляват последиците от земетресението в Япония и последвалото го цунами през 2011-та,  за да помогне на множество семейства да запазят своето лично пространство, той прави отделни временни подслони на места като спортни зали преди да създаде триетажна временна постройка за 19 семейства, върху бейзболен стадион.
"Това е работата на живота ми”, споделя Ban в интервю в началото на седмицата.
„След като станах архитект аз бях много разочарован от професията, тъй като се оказа, че ние почти винаги работим за привилегировани хора, за такива с власт и пари”, казва японецът и добавя, че е смятял,че архитектите трябва да имат по-голяма обществена роля. „Мислех си, че е редно да използваме уменията и знанията си за нуждаещите се, сполетяни от природни катаклизми. Дори такива неща като временни жилища можем да направим по-комфортни и по-красиви”,  добавя архитектът.
Shigeru Ban е проектирал и швейцарската седеметажна „Tamedia”, чиито колони са дървени без никакви метални свръзки помежду си; „Metal Shutter Houses” в НюЙорк, с уникалната си система от метални капаци за допускането на свеж въздух.
Ban, който притежава офиси в Токио, Париж и Ню Йорк е роден в Токио. Баща му е служител в Toyota, а майка му е била моден дизайнер.
Учил в института по архитектура в южна Калифорния, той взима дипломата си за архитект от „Cooper Union”в НюЙорк през 1984-та година.
Към момента Ban преподава архитектура по цял свят, а освен това е професор по изкуство и архитектура към университета в Киото.
Престижната награда, отредена за талантливият японец, плюс $100 000, ще му бъде връчена на официална церемония в Амстердам през месец юни.

Коментари