Безпиронен дървен небостъргачЕдва ли са тълпи хората, които се замислят как може да се съчетае начинът на строеж на традиционни корейски къщи  и този на днешните небостъргачи.

Очевидно, че не само се е замислял, но направо се е хвърлил във вихъра на идеите си архитектът Йонг Лий Джу, който вдъхновен от традиционните корейски къщи и гъвкавостта на народната архитектура, проектирал Hanok Tower един изключително сложен дървен небостъргач.
    Неговата уникална комбинация от обикновени форми и напредничави строителни технологии носи на проекта първа награда от тазгодишния конкурс eVolo Skyscraper.
    Откритата дървена структура, която обикновено се използва за едноетажни жилища, е приложена при проектирането на високо строителство, като спомага за това да се контролира количеството на наличната слънчева светлина. Дървени връзки, наречени „Гагу“, са използвани под главната система от греди, където колоната среща отговаря гредата и трегера, елиминирайки необходимостта от каквито и да е допълнителни части, като например пирони. Дизайнът е разработен с помощта на съвременен софтуер, който оптимизира традиционните строителни техники.


Един проект, който освен доказателство за безграничността на човешката мисъл, е и пример за това как няма невъзможни неща, стига човек силно да желае нещо, и да вярва! 


Коментари