До какво може да доведе загубата на сън


Според едно ново прочуване, цитирано от BBC, загубата на сън може да бъде много сериозен проблем, тъй като води до постоянна загуба на мозъчни клетки.
При мишките например, продължителната липса на сън води до умирането на 25% от мозъчните клетки, според изследването.(http://www.jneurosci.org/).
Ако нещата при хората са същите, то би било безполезно да се опитваме да наваксваме съня, смятат американски учени.
Те се надяват, че един ден ще бъде открито лекарство, което да предпазва мозъка от вредния ефект на безсънието.
Проучването, публикувано в The Journal of Neuroscience, е направено с лабораторни мишки, държани умишлено в будно състояние, с идеята да бъде възпроизведено станалото толкова модерно в съвремменния живот безсъние, присъщо на хората работещи нощна смяна, или на тези от офисите.

Екип от университета в Пенсилвания изучавал определени мозъчни клетки, които имат връзка с будното състояние на мозъка.
След няколко дни, имитирайки хора полагащи нощен труд, например 3 нощни смени с едва 4-5 часа сън на денонощие – мишките са загубвали 25% от клетките в мозъчния ствол.
Учените споделят, че това е първото доказателство за връзката между загубата на сън и тази на мозъчни клетки, но добавят, че е нужна още много работа в тази посока, за да се твърди с абсолютна сигурност, че хората, имащи проблеми със съня са изложени на постоянен риск.
Според професор Sigrid Veasey вече има категорични доказателства, че загубата на сън може да доведе до необратими травми.
"Това може да са просто животни, но се предполага, че ние трябва много внимателно да наблюдаваме хората”, добавя тя. Според нея е необходимо следващата стъпка да бъде изследване мозъците на работещите нощна смяна след тяхната смърт, с цел търсене на доказателства.
Друг учен, проф. Hugh Piggins от университета в Манчестър пък смята, че екпериментът с лишаването на мишките от сън може да се обърка в човешкия мозък.
„Авторите на изследването сравняват експеримента с нощните смени при хората и предполагат, че хроничното лишаване от сън може да навреди както на психиката ни, така и на нашето физическо състояние”, казва той.  

"Тази вероятност трябва да бъде тествана, посредством множество изследвания и опити. Въпреки това тя съответства на множеството скорошни изследвания за важността на т.нар. циркадни часовници” и цикъла на съня за оптимално благосъстояние”, завърша разсъжденията си ученият.Коментари