Нечупливо стъкло


Ултра здраво стъкло, 200 пъти по-яко от обикновеното са създали инженери, провокирани от здравината на черупките на мекотелите, съобщава greentech.
Това обаче не е всичко, защото необикновената му здравина се крие в мрежа от микроскопични пукнатини в материала, от който е направено стъклото.
Всичко се завъртяло около факта, че черупките на мекотелите обичайно са съставени от съвсем крехки минерали, което накарало екипа учени от университета McGill в Монреал, Канада да изследват как са устроени естествените материали като черупки на мекотели, кости и нокти – макар да са направени от крехки минерали.
Оказало се, че тайната се крие във факта, че минералите са свързани помежду си в по-големи, по-здрави „звена“. Скрепяването на материалите в подобни микро-структури обаче означава, че черупката съдържа изобилие от малки разделителни линии, наречени „интерфейси“. На пръв поглед това може да изглежда като слабост, но в действителност се явява страхотен „щит” за външен натиск.
Знаейки всичко това, учените използвали лазер, с който изрязали микроскопични 3D пукнатини в стъклени парчета, след което запълнили пукнатините с полимер, и впоследствие установили, че това стъкло е 200 пъти по-здраво от познатото ни. Въздействията върху стъклото се поемат по-добре, при което се получава леко огъване, вместо разцепване. „Гравираното“ стъкло може да „се разпъва“ почти 5%, преди да достигне точката на счупване – на фона на едва 0,1% за стандартното стъкло.

Уникалното стъкло може да намери приложение в изработката на бронирани прозорци, очила или дори смартфон-екрани.

Коментари