Най-четеното от SEDMASTRUNA - Нехигиеничните български душички
Хигиената е нещо наистина важно, но изглежда за малцина. Въпреки, че аз не спадам към т.нар. „мизерници”, с ужас, от ден на ден установявам, че се превръщам във все по-непоправим „чистофайник”, в един стерилен човек, за който въздържанието от актове като постоянно нокторязане, три пъти на ден къпане, ресане  на коса през 5 минути, миене на зъби неколкократно, дори на работа става все по-трудна задачка...!

За потрес, ужас и голямо разочарование, причината за това болезнено хигиенично постоянство се оказа не някаква, дълбоко заложена, транспортирана по магичен начин в гените ми през хилядолетията, необходимост, а наглостта, цинизма, и абсолютната простащина, с която ни заливат отвсякъде, хеле пък от „малкия екран” (как поетично звучи, нали!).

И така, за пореден (но последен!) път гледах „Гласът на България”. И изпаднах в недоумение. Недоумявам първо, защо този формат е наречен точно така, и по-специално втората му част – „...на България”. Според видяното, форматът може да се казва просто „Гласът на Чалгария”.

Ако страната, в която съм се родил, и в която продължавам да дишам (все по-трудно разбира се!) ще изглежда така, както я видях във въпросния музикален формат, то по-добре да я няма! Държавата, естествено! Защо пък мен да ме няма?

Аз, както и всички вие сме нужни на хищната държавна месомелачка – в крайна сметка някой трябва да си плаща данъците и да търпи мазните политици да му се усмихват подло от всички ъгли на полезрението ни. Но за тях след малко.

Връщам се на Гласовия формат. Потресен съм, до последната клетка на ума и тялото  си (и не за пръв път) от пошлостта, настанила се грубо и безцеремонно в ежедневието ни. За пореден път (в случая БТВ) ни подложи на порция чалга-облъчване. За сетен път някакво измислено, довлечено от небитието, силиконово същество, с поредното  незапомнящо се име, бе пльоснато там, да коментира изпълненията на младите хора, които искат и мечтаят да се занимават с музика. За ужас, същото това същество сипеше една след друга критики към изпълнителите, които оценки в по-голямата си част нямаха нищо общо с истината, бяха меко казано неуместни. Прокрадналите се определения, подхождащи страхотно, но единствено за строителен обект, затвърждават по един категоричен начин мнението, за безутешността на ситуацията, в която се намираме,  погледнато малко по-мащабно.
Докога телевизията (и не само!) у нас ще ни пробутва някакви недоразумения със силно редуцирани умствени възможности, и с още по-скопени музикални такива, хора с по няколко думи в речника си, посредством които ще ни налагат мненията си, докога по този тъп начин ще ни натрисат един ”стандарт” на Немислене, посредством подобни формати, с уговорката, че това е само капка в морето на пошлостта.
Докога певачки, които, не само на живо, не могат да изпеят вярно два тона, ще мъдруват в национален ефир, пред милионна аудитория? Колко още ще търпим да бъдем марионетки в една гнусна миниатюрна война? 

Събудете се!

Това, че гадната чалга превзе България го знаем, този факт е повече от виден, както е понятно и това, че част от „мръсните пари” в държавата минават именно през тази чалга-пералня.

И все пак – трябва ли да търпим цялата тази пошлост, всичката тази помия да се излива денонощно върху главите ни?

С пълното разбиране, че не повече от 5-6 души на сто ще споделят огорчението ми ще кажа, че съм убеден във факта, че е назрял моментът, когато всичката тази гнусотия, тази отвратителна псевдо-култура, която шества може би 15 или повече години,  трябва да бъде набутана в миша дупка, трябва да скрие отвратителната си, грозна физиономия. Ако й харесва повече – може и в кучи гъз - все ми е тая!
Но нека се скрие, нека не се опитва повече да се превърне в нещо постоянно, в начин на мислене, в начин на действие, в ежедневие, в дишане...

Далеч съм от мисълта, че чалгата ще изчезне, това е абсурд, както е абсурд фактът, че 9 на всеки 10 българи слушат именно тази помия...
Но нека тази гадост се скрие от обществения живот – да си иде по разните му там клубове и да си дудне на ушенце, каквито иска лигавщини и гнусотии, и много-много да не се показва.

Защото в противен случай в близките десетина години, рискът, подобни човешки недоразумения, като видяното снощи, да лъснат на страниците на учебниците, по които учат децата ни, е повече от реален.
Ако днес и сега не осъзнаем, че подобни актове ни връщат там някъде, на клона, от който сме слезли ще стане страшно! Защото, благодарение на това промиване на мозъците ни, сме стигнали до тук – да не различаваме сламата от сеното, бяло от черно, добро от лошо, важното от незначителното.

Стигнали сме до там да се вкопчваме в две педи гладък асфалт, убедени, че това е нашата Панацея, невиждайки пробитите си джобове, от които се отронват последните трохи на коравия ни хляб, през които се изнизват последните ни мигове животец, като в пошло ТВ-предаване...
Та като казах предаване...питам се (разбира се риторично!), защо не поканиха един Теодосий Спасов, една Валя Балканска, един Васил Найденов, ако щете, да коментира изпълненията на младите кандидат-музиканти?...

Защо българинът забрави своя пъстър, жив, свеж, богат, уникален, неповторим фолклор, а заложи на тази повърня - чалгата? Наистина е трудно да бъде проумяно едно такова чудовищно решение.

Не ми е ясно защо една чалгарка трябва да се опитва да предъвква имена на световни музиканти, при положение, че болшинството от тези хора са толкова далеч от световната музика, колкото не могат да си представят. Подобни певачки разбират от световни хитове, колкото баба ми от военна музика, и то с два пункта преднина за баба ми...

Трябва ни промяна – тутакси! Промяна, вътре в нас, в нашите мисли, в усещанията ни за света. Една много трудна, но животоспасяваща промяна. В противен случай много скоро ще стигнем там, накъдето крачим в хипнотичен строй толкова дълги години – в Небитието!
Едно Небитие, което, повярвайте ми няма никак да се хареса на онези, малцината бъдещи българи, кооито ще останат на тази „земя като една човешка длан”.

И все пак, ако в това Небитие ще има остра липса на чалга, лично аз съм „за” да попадна в него!


Ако все още има неразбрали какво се опитвам да кажа, то...измийте си очите – това е едно добро начало!

Коментари