Оживя проект от 1860-та


Един  железопътен тунел под Босфора трябва да се отвори в Турция, създавайки на нова връзка между азиатските и европейските бреговете на Истанбул, съобщава BBC.
Турският премиер Реджеп Ердоган от години подкрепя такъв подводен инженерен проект, замислен от османски султан още през 1860 година.
В крайна сметка работата по тази линия започна през 2004 г., но археологически разкопки забавиха изграждането.
Япония също налива $ 1 млрд. от необходимите около $ 4 млрд. за отсечката на тунела с дължина 0,8 мили (1.4 км), проектиран да издържа на земетресения.
Кореспондентът на BBC в Истанбул James Reynolds   казва, че тунелът е готов, и че турското правителство се надява новият път под Босфора в крайна сметка да се окаже най-важният търговски маршрут между Китай и Източна Европа.
Криците на Ердоган смятат тунела за един от неговите грандиозни проекти за града, на който той иска да бъде кмет. Мнозина от тях прибавят към това трето летище паралелен канал и трети мост над Босфора, като според тях това показва „фараонските” мераци на премиера.

BВC припомня, че по-рано тази година, властите в Турция са били подложени на унищожителна критика, заради планове за реконструкция на парк в Истанбул. Последва голямо насилие между демонстрантите срещу правителството и силите за сигурност.
След отварянето му вчера (вторник), тунелът няма да функционира на 100 процента, съобщава АФП.
Японският премиер Шиндзо Абе присъства на официалното откриване в знак на признаването на Банката на Япония като основен финансов поддръжник на проекта.
Градските власти казват, че тунелът ще облекчи натоварването на двата съществуващи моста, както по този начин ще се облекчи освен движението и замърсяването.Коментари